Državna tvrtka radnicima je odlučila korigirati plaće po stopi inflacije

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

 U HRVATSKIM autocestama potpisan je novi kolektivni ugovor prema kojem će se plaća korigirati svaki mjesec, objavio je Novi list.

Prema tom novom ugovoru, korekcija osnovice za plaću provodit će se sukladno promjenama, odnosno povećanju ili smanjenju potrošačkih cijena u Hrvatskoj prema objavljenim podacima u Narodnim novinama, i to tako da se plaća za pojedini mjesec korigira za promjenu potrošačkih cijena u prethodnom mjesecu bez obzira na stopu rasta.

Prema informacijama koje je objavio Novi list, u ugovor je ugrađen i osigurač po kojem je određen limit za tu korekciju, pa se tako korekcija neće provoditi automatski u slučaju da kumulativni rast u dva mjeseca bude veći od pet i pol posto.

U tom se slučaju prelazi na poseban sporazum Uprave i sindikata, po kojem će se onda korigirati plaća.

"Inflacija poništila rast plaća"

Radnici čiji su sindikati u kolektivnim pregovorima krajem prošle ili početkom ove godine postigli povećanje plaća, i to po stopama i od deset posto, tvrde, prenosi list, da je povećanje cijena svih proizvoda i usluga koje koriste svakodnevno, posebice hrane, već poništilo taj rast i da zapravo sa svojim uvećanim plaćama mogu kupiti puno manje roba i usluga nego prije koji mjesec.

Pročitajte više

 

Pročitajte više