Radnicima koji neće potpisati ruske ugovore zabranjen ulazak u nuklearku?

Ilustracija: EPA

UKRAJINSKA vojska objavila je da je Moskva ukrajinskim radnicima koji su odbili potpisati ugovore s ruskom tvrtkom za atomsku energiju zabranila ulazak u nuklearku Zaporižju, koju su ruske snage okupirale u ožujku.

Ukrajinski radnici radili su u najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi, koja se nalazi u djelomično okupiranoj jugoistočnoj regiji Zaporižji, unatoč činjenici da je ona pod ruskom kontrolom. "Po dostupnim informacijama, od danas, okupatori su zabranili ulazak na teritorij nuklearne elektrane Zaporižje ... radnicima koji su odbili potpisati ugovore s Rosatomom", objavio je ukrajinski glavni stožer.

Zasad nema informacija s ruske strane vezano za tu tvrdnju, a nije se još oglasio ni glasnogovornik ukrajinskog Energoatoma.

Rusi optužuju za širenje lažnih informacija

Uprava okupiranog grada Enerhodara koju je postavila Rusija objavila je u ponedjeljak da nuklearna elektrana Zaporižja ostaje pod kontrolom Rusije, nakon što je visoki ukrajinski dužnosnik sugerirao da se ruske snage pripremaju za odlazak. "Mediji aktivno šire lažne informacije da se Rusija navodno planira povući iz Enerhodara i napustiti (nuklearku). Ova informacija nije istinita", rekla je uprava koju podržava Rusija u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Čelnik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju rekao je u nedjelju da postoje znakovi da se ruske snage možda spremaju napustiti elektranu Zaporižju. Mnogi zaposleni u nuklearnoj elektrani žive u obližnjem gradu Enerhodaru, koji je pod ruskom okupacijom od prvih dana invazije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u rujnu aneksiju ukrajinskih regija Donjecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje, gdje njegove snage tvrde da imaju djelomičnu kontrolu, a taj su potez Kijev i njegovi zapadni saveznici osudili kao nezakonit.

Pročitajte više

 

Pročitajte više