Radnička fronta traži ukidanje APN-ovih poticaja

Foto: Hina

RADNIČKA fronta (RF) upozorila je kako APN-ove subvencije za nekretnine podižu cijene na tržištu i općenito smanjuju njihovu prodaju te su pozvali na ukidanje APN-ovih subvencija te uvođenje društveno-socijalne gradnje nekretnina.

 

Konferenciju su sazvali zbog novih podataka Državnog zavoda za statistiku koji su pokazali da su cijene nekretnina u Hrvatskoj porasle, neovisno o krizi, pandemiji i potresu.

Kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Katarina Peović upozorila je da su se cijene nekretnina u navedenim uvjetima podigle u posljednjem kvartalu za 2.5 posto, a u posljednjoj godini za 7.7 posto.

"Onima koji dobro poznaju tržište to nije nikakvo iznenađenje, i ovo je povećanje cijena nekretnina povezano s raspisivanjem APN-ovih subvencioniranih kredita za prvu nekretninu. To je korelacija koja se već dokazala u prethodnim situacijama točnom", istaknula je Peović.

Ističe kako se ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat prošle godine hvalio kako je izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranim stambenim kreditima produžio tu mjeru koja se pokazala lošom.

"Društveno poticajna stanogradnja sigurno je bolji model rješavanja stambenog pitanja. Mnogi su svjesni toga da je ovaj stambeni model izuzetno loš i pogrešan", smatra Peović.

Upozorila je kako ta štetna mjera utječe na povećanje cijena nekretnina, ali i da smanjuje njihovu prodaju.

Kapović kaže da je APN poticaj samo bankama i građevinskim firmama

Nositelj liste RF-a za Skupštinu Grada Zagreba Mate Kapović ustvrdio je kako su APN-ove mjere zapravo poticaji samo bankama i privatnim građevinskim kompanijama.

"Tu se zapravo vidi promašena politika, koja se vidi u zadnjih 30 godina što se tiče stanogradnje", dodaje.

Naveo je primjere poput Beča, gdje je čak 60 posto stanova u javnom vlasništvu, dok je u Zagrebu taj postotak 2.5 posto.

Upozorio je također kako privatni građevinci grade samo zgrade, dok prateća infrastruktura, poput škola, vrtića, i domova zdravlja, ne postoji, odnosno ne gradi se uz te stambene objekte.

Smatraju da bi trebalo zaustaviti APN-ove kredite, koje smatraju štetnima jer povećavaju cijene nekretnina, te također žele ukidanje poreza na prvu nekretninu od tri posto.

"Daljnji korak bi trebao biti ponovno uspostaviti socijalno-društvene stanove, odnosno gradske stanove, gdje bi se gradilo ne radi profita nego da se omogući mladima da dođu do svog prvog krova nad glavom", zaključio je Kapović.

Pročitajte više

 

Pročitajte više