Rajko Ostojić o štrajku liječnika: Isti ljudi su organizirali štrajk i meni

Foto: N1

SABORSKI zastupnik i bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić je gostovao u Novom danu na N1 televiziji. Komentirao je političke aktualnosti, uključujući i najavljeni prosvjed liječnika. Ostojić tvrdi da smo imali sreće što je zima bila blaga jer inače ne bismo imali nikakve koristi od vladine odluke da subvencionira cijene plina.

"Odlukom da se HEP-u da skoro milijardu eura on je postao dio državnog proračuna, svi financiramo HEP, on nam daje manje cijene energenata… To je nedopustivo. 500 milijuna je tzv. dioničarski zajam, to se otpiše, a 400 milijuna je dokapitalizacija. Znači, ući će naš keš u HEP i za godinu, dvije će reći: 'Ok, pretvorimo to u temeljni kapital.' Upucali smo, mi građani, 900 milijuna eura da bismo imali jeftiniju struju", kazao je. 

"Štrajk je krajnje rješenje"

Vjeruje da HEP mora ostati u državnom vlasništvu. "Ne smije se ponoviti greška Ine, Plive. Zadnjih je 15 godina bilo stvarno turbulentno, velika financijska kriza, covid, rat u Ukrajini, posljedična ekonomska i energetska kriza, nikad veća inflacija. U 15 godina se desilo nešto što ja ne pamtim, potpuno je promijenjena situacija", poručio je. 

Ostojić, koji je i sam liječnik, osvrnuo se na odluku premijera Plenkovića da u fokus stavi plaće liječnika. Kaže da su primanja liječnika sigurno veća, ali plaće ne. "24 sata, 25 eura. Jel to ok? Mislim da satnica nije dobra. Nije dovoljna, ali kumulativno, zbog malog broja zaposlenih liječnika", naglasio je.

"Mislim da je štrajk krajnje rješenje. Štrajk organiziraju oni koji su ga organizirali i meni, karma je…", dodao je. Smatra da treba što je prije moguće ukinuti "robovlasničke ugovore".

"HZZO je ključ problema"

"Mi moramo moliti liječnike da ostanu u Hrvatskoj i da uzmu teške specijalizacije. Taj koeficijent se mora izjednačiti, to je rješivo. Ako dajemo 900 milijuna eura u HEP, onda možemo staviti 100 milijuna u zdravstvo", istaknuo je. 

"Osobno mislim da je problem u HZZO-u. Ako imam nesreću, ne zovem ministra prometa. Tako i, ako slomim nogu, nemam što zvati ministra, nego mi HZZO mora osigurati smještaj. HZZO je ključ problema, Vukelić je definitivno najgori šef HZZO-a u povijesti, potpuno nezainteresiran za posao, osim za privatnike", uvjeren je Ostojić.

"Luetić je potpuno jasan. Kao što je organizirao štrajk meni, tako sada i njima. Ne vidim problem u tome", zaključio je. 
 

Pročitajte više