Raspudić o Vučiću: Predstavlja Hrvate kao povampirene ustaše

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI zastupnik iz kluba Mosta Nino Raspudić izjavio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zabranu uvoza ruske nafte preko Janafa želi prezentirati kao da "Hrvati, povampirene ustaše, žele napakostiti Srbiji". Raspudić i drugi saborski zastupnici u petak su u Hrvatskom saboru osudili izjave političkog vrha Srbije zbog novog paketa sankcija EU prema Rusiji. 

Taj se paket direktno tiče i Srbije, s obzirom na to da joj s početkom prosinca Hrvatska više neće moći izvoziti rusku naftu preko Janafa. Srpski predsjednik Vučić jučer je izjavio kako je takvu zabranu od EU tražila Hrvatska, i to nazvao "saplitanjem nogu", a oštre reakcije zabilježene su i od drugih političara, kao i na naslovnicama srpskog tiska. 

"Stvar je vrlo jednostavna, ovdje se uopće ne radi o sukobu dva aktera, Vučića i Plenkovića, u smislu da evo Hrvatska sada želi da se Srbi smrzavaju pa im ne damo uvoziti neku naftu", izjavio je Raspudić.

Sankcije EU prema Rusiji

Istaknuo je da je tu riječ o sankcijama EU prema Rusiji i činjenici da se ne može preko zemlje članice EU uvoziti ruska nafta u drugu zemlju. 

"Vučiću zbog unutarnjopolitičkih razloga u Srbiji to odgovara prezentirati da povampirene ustaše žele napakostiti Srbiji i natjerati sirote Srbe da se smrzavaju ove zime iz nekih hrvatskih hirova. Umjesto da im kaže istinu: Dragi građani, mi moramo donijeti odluku hoćemo li s Rusijom i Kinom ili ćemo sa Zapadom", istaknuo je Raspudić.

Poručio je kako se čini da se konačno bliži trenutak u kojem će Vučić morati donijeti odluku gdje on strateški pripada. Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić smatra da se srpski državni vrh, od Vučića, premijerke Brnabić do ministra Vulina, okomio na Hrvatsku "nazivajući nas najpogrdnijim imenima koje smo čuli 90-ih godina".

"Kod njih se ništa nije promijenilo, što se tiče retorike, ni u politici ni u medijima. Bilo kakva inicijativa s hrvatske strane se naziva ustaškom", istaknuo je Mlinarić. 

"Srbijansko državno vodstvo ima kompleks koji se zove Republika Hrvatska"

No, poručio je da ga više od srpskih političara zanima ono što rade hrvatski političari pa je kritizirao premijera Andreja Plenkovića koji, tvrdi, nije odgovorio na njegove zahtjeve da se od Srbije traži ratna odšteta za logoraše i hrvatska pokradena blaga. 

"Srbija ovisi o Hrvatskoj jer im nafta stiže preko Janafa, trebamo to iskoristiti da plate ratnu odštetu'', ustvrdio je Mlinarić. Zastupnik Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) smatra kako bi Srbija trebala osvijestiti da je jedina zemlja na europskom tlu koja nije uvela sankcije Rusiji. 

"Ako želite pristupiti EU, i podnijeli ste zahtjev za članstvo, ne možete istovremeno ne provoditi europsku politiku", poručio je Pavliček. Istaknuo je da se jučer u Srbiji dogodila "histerija" i "kolektivno ludilo" koje provode srpski mediji. 

"Srbijansko državno vodstvo ima kompleks koji se zove Republika Hrvatska. Očigledno je da se s ničim drugim ne bave osim s Hrvatskom", rekao je Pavliček. Izrazio je bojazan da bi se ta histerija mogla odraziti na hrvatsku manjinu u Vojvodini, jer se trenutno u Srbiji provodi popis stanovništva.

Pročitajte više

 

Pročitajte više