Raspudić: Zašto prosječan Hrvat ne trguje obveznicama? Jer to kod nas nije fer

Screenshot: N1

SABORSKI zastupnik Mosta Nino Raspudić gostovao je na N1 televiziji, gdje je komentirao aktualne teme, između ostalog popis stanovništva, problem korupcije i uvođenje eura.

Raspudić je komentirao i riječi predsjednika Zorana Milanovića koji je danas rekao da premijer Andrej Plenković nije mogao utjecati na odlazak mladih iz zemlje. "Možda se tek zagrijava. S nekim stvarima se slažem, s nekima nikako. Ne slažem se, prije svega, s tim da Plenković nema odgovornosti za poražavajuće brojeve popisa stanovništva", rekao je Raspudić.

"Sad vidimo da je Strmota bio u pravu"

"Dramatične stvari su se dogodile za vrijeme Plenkovićeve vlade. Kad je izašao taj broj, sjetio sam se jedne konferencije za medije kad je uživo njihov državni tajnik Strmota dao ostavku pred kamerama. Tad mi se to činilo melodramatičnim nastupom, prije četiri godine. Sad se vidi da je bio u pravu, struka je govorila svoje, četiri godine kasnije nisu mrdnuli prstom", kaže.

Odgovorio je i na pitanje o rastu plaća i rodiljnih naknada, koje je spominjao premijer Plenković. "To su sve Plenkovićeve bajke, to je lažni sjaj", tvrdi.

"Hrvatsko gospodarstvo je usko vezano uz europsko. Rasli jesmo, ali zahvaljujući rastu velikih za koje smo prikačeni, a rastemo manje od onih kojima smo slični. Pretekli su nas svi osim Bugarske. Čuli smo da su postojala razdoblja oko 1995. kad je rađanje naglo skočilo u Hrvatskoj. Ne bih ga optuživao za nisku stopu fertiliteta, ali odgovaran je za skoro 250.000 mladih koji su otišli u zemlje EU", rekao je.

"U Hrvatskoj nema ozbiljnog rasta, nitko neće investirati"

Raspudić naglašava i da se to ne može uspoređivati sa Slovačkom ili Poljskom prije 20 godina.

"Imamo problem u Hrvatskoj da se loše živi, nema ozbiljnog rasta gospodarstva, a nitko neće investirati u Hrvatsku zbog pravne i porezne sigurnosti. Ovdje morate podmićivati od najnižih lokalnih činovnika do najviših pozicija, a često su nesposobni provesti i ono za što su potplaćeni", rekao je Raspudić.

"Mjera je uvredljiva za zdrav razum. Ako poslušamo struku, ne može se demografija voditi spaljivanjem spektakularnog poteza, to mora biti široka promišljena politika", dodaje o prijedlogu da se iseljenicima isplati do 150 tisuća kuna za povratak i pokretanje posla.

"Zašto prosječan Hrvat ne trguje obveznicama?"

Prema novom popisu stanovništva, u Hrvatskoj je porastao broj stambenih jedinica. Raspudić kaže da je jedan od uzroka i ponašanje HNB-a.

"Puno stambenih jedinica je prazno, i to je najviše naraslo uz obalu u svrhu turizma. Zašto prosječan Hrvat u Dalmaciji, recimo, kao Amerikanac ne trguje obveznicama, nego kupuje precijenjen stan u Zagrebu? Jer to kod nas nije fer, jer obveznicama trguje netko tko ima insajderske informacije. Mislim da je velika odgovornost čelništva HNB-a i saborski odbor će to propitati", rekao je.

Na pitanje je li moguća nezavisna istraga u HNB-u kaže: "Nada umire posljednja. Oni dobrim dijelom kontroliraju pravosuđe i DORH, ali ne potpuno, nitko ga ne može kontrolirati sto posto."

"Potpisi za referendum idući ponedjeljak u saboru"

"Nagledali smo se eurofanatičnih obećanja, sve se svodilo na mitove o ulasku u EU. Gruba stvarnost je bila drugačija, izgubili smo nekoliko stotina tisuća stanovnika, a malo je napredovalo, uvođenjem eura neće se puno promijeniti. Ništa nije garancija. Mi imamo problem korumpirane vlasti koja mora otići, jednim potezom se ništa neće promijeniti. Tugaljivo će biti kad vidite kolika je kod Nijemca plaća u eurima, a kolika kod nas", rekao je o uvođenju eura.

"Sljedeći ponedjeljak dolazimo s potpisima u sabor, a onda je na vladajućima. Inzistirat ćemo na transparentnom prebrojavanju i vidjet ćemo."

Pročitajte više

 

Pročitajte više