Rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj u srpnju najsnažniji u više od 70 godina

Ilustracija: Shutterstock

RAST proizvođačkih cijena u Njemačkoj dosegnuo je u srpnju novu najvišu razinu otkada je statistički ured prije više od 70 godina počeo objavljivati podatke, potaknut u prvom redu kontinuirano snažnim poskupljenjem energenata.

Proizvođačke cijene porasle su u srpnju za 37.2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 32.7-postotnog skoka u lipnju, izvijestio je Destatis u petak. Ekonomisti su predviđali da će rast blago usporiti.

Stopa rasta najviša je od 1949. kada su se počeli objavljivati podaci, napominje statistički ured.

Bez energenata proizvođačke cijene su više za 14.6 posto

I u srpnju motor rasta proizvođačkih cijena bio je energetski sektor čije su cijene udvostručene zbog skoka cijena prirodnog plina i struje. Kada se isključe energenti, proizvođačke cijene bile su više za 14.6 posto.

Dvoznamenkastu stopu rasta bilježio je i sektor intermedijarnih proizvoda, od 19.1 posto, sektor netrajnih potrošačkih dobara, od 16.2 posto, i sektor proizvoda za široku potrošnju, od 10.9 posto. Proizvođačke cijene kapitalnih dobara porasle su za 8.3 posto.

I mjesečna usporedba pokazuje snažno ubrzanje rasta cijena koje su u srpnju porasle za 5.3 posto u odnosu na lipanj, kada su uvećane 0.6 posto.

Pročitajte više