KORONAVIRUS U SVIJETU

Raste interes za eksperimentalno njemačko cjepivo

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA biotehnološka tvrtka CureVac priopćila je da proteklih dana bilježi porast zahtjeva za svoje eksperimentalno cjepivo u trenutku kada raste zabrinutost zbog nuspojava drugih cjepiva. Glasnogovornik CureVaca rekao je da su pristigli razni zahtjevi, uključujući iz vlada i međunarodnih organizacija, ali nije htio to pojasniti.

Europska unija u studenom je osigurala do 405 milijuna doza tog cjepiva koje se daje u dvije doze i koje još nije dobilo odobrenje regulatora za uporabu. To je dosad najveći ugovor koji je tvrtka sklopila.

CureVac će cjepivo testirati i na adolescentima

Sporo cijepljenje u Europi ovaj tjedan dodatno je zakomplicirala obustava isporuke cjepiva Johnson & Johnson i prestanak cijepljenja AstraZenecom u Danskoj zbog rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka. AstraZeneca je u brojnim europskim zemljama ograničena na stariju populaciju jer su se nuspojave, krvni ugrušci, primarno pojavljivale kod cijepljenih mladih i sredovječnih osoba.

CureVac je priopćio da će početi testirati svoje cjepivo na adolescentima krajem travnja, budući da se u drugom kvartalu priprema objaviti prve rezultate učinkovitosti cjepiva na odraslima.

Glasnogovornik je ponovio da se tvrtka, koju podupiru investitori Dietmar Hopp, Zaklada Gates, GlaxoSmithKline i njemačka vlada, nada da će regulatorima podnijeti zahtjev za odobrenje krajem svibnja ili početkom lipnja.

Pročitajte više