Rastu cijene nafte, dijelom i zbog američke sezone putovanja

Ilustracija: Shutterstock

CIJENE nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima u uvjetima rasta sezonske potražnje u SAD-u, ograničene ponude i nešto slabijeg američkog dolara. Cijena barela je na londonskom tržištu porasla za 1,06 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 113,61 dolar. Barel je na američkom tržištu poskupio 97 centi i njime se trgovalo po 111,25 dolara.

Cijene su na oba tržišta prošli tjedan ostvarile blagi dobitak.

Sezona putovanja u SAD-u

Najveća sezona putovanja u SAD-u tradicionalno započinje vikendom Dana sjećanja krajem svibnja i završava na Praznik rada u rujnu. Analitičari kažu da unatoč strahovima da bi rast cijena goriva potencijalno mogao smanjiti potražnju, podaci ukazuju na povećanje vozila na američkim cestama. Slabiji američki dolar također je poskupio naftu.

Tržišne dobitke ograničava zabrinutost zbog kineskih napora da zarazu covida-19 slomi karantenama, čak i u slučaju Šangaja koji bi trebao biti ponovo otvoren 1. lipnja.

Karantene u Kini

Karantene u najvećem svjetskom uvozniku nafte Kini ugrozile su industrijsku proizvodnju i građevinarstvo, što je potaknulo nove korake za jačanje gospodarstva, uključujući prošlotjedno smanjenje stope na hipoteku iznad očekivanja.

Nesposobnost Europske unije da postigne konačan sporazum o zabrani ruske nafte nakon njezine invazije na Ukrajinu koju Moskva naziva "specijalnom operacijom", također je zaustavila znatno veći porast cijena nafte.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u petak stajala 114,79 dolara i poskupila 2,75 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Pročitajte više