Ravnatelj bolnice o ocu ubojici: Postoji sumnja da je bio pod utjecajem psihofarmaka

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HARALD KOPITZ, 56-godišnji Austrijanac iz Beča koji živi i radi u Zagrebu, ubio je noćas u naselju Mlinovi svoje troje djece. Ugušio je blizance u dobi od sedam i sina u dobi od četiri godine. Nakon toga je objavio poruku na Facebooku, a potom se pokušao ubiti trovanjem.

Policiju je o mogućem pokušaju samoubojstva obavijestio njegov prijatelj, koji je vidio oproštajnu poruku na Facebooku. Kada je policija stigla na mjesto zločina, pronašla je Kopitza i troje mrtve djece.

Kopitz je odmah prebačen u KBC Sestre milosrdnice, gdje su mu se liječnici borili za život. Sada je stabilno. Prijeti mu 50 godina zatvora.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić dao je izjavu o njegovom zdravstvenom stanju.

>> PRESICU STE MOGLI PRATITI NA INDEXU

 

Pri svijesti je, nije životno ugrožen

"Noćas je vozilom Hitne medicinske pomoći u pratnji policije dovedena muška osoba, 56 godina, sa suženom sviješću. Pacijent je obrađen u našem objedinjenom Hitnom bolničkom prijemu, nakon toga premješten u našu jedinicu intenzivne skrbi, gdje je napravljena daljnja dijagnostika i liječenje", rekao je Vagić u izvanrednom obraćanju novinarima ispred Vinogradske bolnice.

Po njegovim riječima, pacijent je stabilno i trenutno nije životno ugrožen.

"Čovjek je pri svijesti. Apsolutno se rade svi mogući nalazi pod sumnjom da je bio pod utjecajem psihofarmaka, ali to ne možemo decidirano reći", naglasio je dr. Vagić.

Sumnja se da je bio pod utjecajem psihofarmaka

"Apsolutno se rade svi mogući nalazi zbog sumnje da je bio pod utjecajem psihofarmaka, ali to ne možemo decidirano reći", rekao je.

Psihofarmacima se, inače, u pravilu smatraju lijekovi koji utječu na psihičke procese, pa se primjenjuju u liječenju duševnih bolesti i poremećaja. Obuhvaćaju nekoliko skupina lijekova kao što su psiholeptici (antipsihotici, anksiolitici, hipnotici i sedativi), psihoanaleptici (antidepresivi, psihostimulansi, nootropici i lijekovi protiv demencije) te ostali lijekovi koji djeluju na središnji živčani sustav. U širem smislu psihofarmacima se smatraju kemijske tvari koje u određenoj dozi na poseban način djeluju na duševni život i psihičko ponašanje.

Nije želio reći je li ubojica svjestan onoga što je napravio

Novinari su ravnatelja Vinogradske pitali i je li počinitelj stravičnog zločina svjestan onoga što je napravio, no nije na to izravno odgovorio.  

"Policija je s njime i cijelo vrijeme je pod nadzorom policije. Taj dio ćete trebati pitati policiju", rekao je Vagić. 

Govorio je i o stanju ubojice. 

"Prva i osnovna stvar je da životne funkcije i ostalo budu u redu i da smo sigurni da je on, što se toga tiče, stabilan. Tek onda će se dogovarati daljini premještaj i daljnje zbrinjavanje", rekao je Vagić.

Pročitajte više