Ravnatelj KB-a Dubrava: Promijenila se mala stvar oko bilježenja umrlih s koronom

Screenshot: RTL

DOSAD je u Hrvatskoj zbog korone umrlo 9090 ljudi, a da bi se razlikovao broj umrlih od covida i s covidom - bolnice trebaju popunjavati dodatnu potvrdu o smrti. U Kliničkoj bolnici Dubrava umrlo je više od dvije tisuće pacijenata. 

Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava, govorio je za RTL o trenutnom stanju u bolnici.

Umrli s koronom i od korone

U odnosu na staro bilježenje umrlih s koronom i od korone promijenila se zapravo mala stvar u epidemiološkom viđenju ljudi koji su preminuli zbog covida. "Verificirat će se preminuli od covida u akutnoj fazi bolesti, dok oni koji su umrli zbog neke druge bolesti, ali su bili pozitivni na covid, evidentirat će se kao umrli od te druge bolesti. Navest će se samo da je covid bio prisutan", objasnio je Lukšić.

Da se od početka pandemije broj umrlih od covida bilježio na novi, trenutni način, ravnatelj KB-a Dubrave kaže kako bi se broj preminulih samo evidentirao na drugačiji način, ali da bi broj preminulih ostao isti. "Mislim da javnost ne treba s time previše zamarati. Ono što je važno je da imamo mogućnost spriječiti najteže oblike bolesti i prevenirati dolazak na respirator. To je cijepljenje. Ovo ostalo ostavimo struci da oni rasprave", kazao je ravnatelj.

Hoće li KB Dubrava opet postati covid-bolnica?

"Sustav je opterećen. Mi ovdje imamo 90 bolesnika, od toga je 24 na respiratoru. Nitko od njih koji su na respiratoru, koji imaju najteži oblik, nije cijepljen. To je dovoljan podatak. U četvrtom valu se radi o nešto mlađim bolesnicima nego u drugom i trećem valu. Mi smo tu imali oko 500 bolesnika u jednom trenu. Imamo jedno golemo iskustvo i nova znanja od početka covida", poručio je Lukšić.

"U drugom i trećem valu su s nama ovdje radili kolege iz drugih zagrebačkih bolnica. Danas i druge zagrebačke imaju svoje covid intenzivne jedinice i svi zajedno na svojim odjelima zbrinjavamo covid bolesnike. Ne vjerujem da će doći do toga da bi se morala ponovno jedna bolnica zatvoriti", tvrdi ravnatelj Lukšić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više