KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Riječki liječnik: Ako se cjepivo primijeni na vrijeme, štiti od teških oblika korone

Screenshot: N1

RAVNATELJ Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić bio je gost Novog dana N1 televizije gdje je govorio o situaciji s koronavirusom u toj bolnici, kao i o sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Berošem.

Ružić je kazao da se s obzirom na epidemiološku situaciju u općoj zajednici, stanje u riječkoj bolnici može definirati stabilnim.

"Ukupno su 104 covid-bolesnika. Imamo dovoljno kapaciteta, šest od ovih 104 su na intenzivnoj skrbi i na respiratoru i jedan je na ECMO uređaju", rekao je. Ukupan broj covid-bolesnika prošle godine bio je malo preko pet posto.

Jučer je bio na sastanku s Plenkovićem i Berošem

"To znači da smo uspješno u drugim segmentima ipak uspjeli zadovoljiti svoju zadaću, a to je da liječimo i covid-bolesnike i druge bolesnike", naglasio je Ružić. Reforma zdravstva bila je jedna od tema o kojoj je Ružić pričao na jučerašnjem sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Berošem.

"Zapravo dok ta reforma kao cjelovita se priprema i u nekim segmentima već kreće, mi na razini ustanove provodimo sve one elemente stabilizacije financijskog poslovanja. Rezultati poslovanja za prethodnu godinu za KBC Rijeka su pozitivni. Nadam se da će reforma donijeti boljitak u pružanju zdravstvene zaštite", kazao je Ružić.

Istaknuo je da su konzultacije oko reforme vrlo intenzivne i elementi reforme komuniciraju se direktno s ravnateljima bolnica.

Razgovarali su i o novoj bolnici

"Postoje i razne udruge, tu je i udruga poslodavaca u zdravstvu i čitav drugi niz udruga u zdravstvu koje su uključene u izradu reforme. Na razgovoru jučer s premijerom i ministrom zdravstva tema je bila i investicija u novu bolnicu koja ide prema svim vremenskim rokovima.

Mi se nadamo i imamo veliku podršku da će tako ići i u budućnosti. To je najveća investicija u povijesti Republike Hrvatske, milijardu i 170 milijuna kuna. Mi smo sretni što imamo tu privilegiju da učinimo iskorak jer je to bolnica za ženu i dijete", objasnio je Ružić.

Primorsko-goranska županija usprkos velikom broju novozaraženih ima stabilnu situaciju u bolnicama.

"Mi tu imamo nekoliko elemenata kojima se može objasniti trend"

"Ja moram reći da to je bila jedna od tema sastanka s premijerom i ministrom Berošem. Mi imamo tu nekoliko elemenata kojima se može objasniti trend u PGŽ-u, vodeći argument je najviša procijepljenost koju imamo. Veliki broj testiranja i veliki broj pozitivnih upravo zbog velikog broja procijepljenih se ne reflektira. Visoka procijepljenost i zdravstvenih djelatnika i visoka procijepljenost u populaciji mislim da su ključni za ovakvu situaciju", naglasio je Ružić.

Istaknuo je da udio necijepljenih kod hospitaliziranih sad apsolutno prevladava i viši je nego prije.

"Mi smo sada ispod 15 posto cijepljenih bolesnika, sve ostalo su hospitaliziranih bolesnici koji nisu cijepljeni. To je jedan od elemenata koji pokazuje da ako se cjepivo primijeni na vrijeme, štiti od teških oblika bolesti", zaključio je.

Pročitajte više