Ravnateljica škole o Bernardi Jug: Poštuje sve mjere i nosi masku, ograđujemo se

Na fotografiji: Bernarda Jug Screenshot: Facebook

POLICIJA provodi izvide o web-stranici Hrvatske izdajice, koja se proširila raznim grupama koje okupljaju uglavnom protivnike epidemioloških mjera i cijepljenja. Na upisivanje imena "izdajica naroda" pozvala je i učiteljica Bernarda Jug, jedna od najistaknutijih osoba pokreta protiv nošenja maski.

Jug je na aplikaciji Telegram zatražila od sljedbenika da dijele i popunjavaju bazu. "Tisuće moraju biti na popisu", napisala je.

Stranicu istražuje i SOA

Podsjetimo, radi se o stranici na kojoj se ljude poziva da upisuju izdajnike. Tražili su se svi mogući osobni podaci - od imena i prezimena, broja telefona, adrese, automobila koje ljudi koje se proglasi izdajnicima koriste, a čak se tražilo i da se upišu imena i prezimena njihovih bliskih srodnika.

>> Širi se stranica Hrvatske izdajice, logo je omča. Učiteljica zove da se upisuje ljude

Na popisu su se našli znanstvenici, liječnici, novinari... Logo stranice je omča za vješanje. Na vrhu popisa su bili premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović, a u slučaj se uključila i SOA.

Stranica je u međuvremenu hakirana.

Ravnateljica: Škola se ograđuje od Bernarde Jug

Sonja Vuljak, ravnateljica škole u kojoj radi Jug, kaže da se škola ograđuje od njenih istupa.

"Škola je odgojno-obrazovna ustanova i naravno da djecu uvijek učimo tome da se treba pristojno izražavati i osuđujemo govor mržnje. Ne samo u ovom slučaju nego i inače. Ovdje u školi Bernarda Jug radi i poštuje sve svoje obveze iz radnog odnosa i upute Stožera", rekla je ravnateljica Vuljak.

Škola je izvršila kontrolu rada Bernarde Jug i zaključila da Jug uredno obavlja svoj posao.

"Jug poštuje sve mjere u školi"

"Ona je jako malo kod nas u školi, samo 4 sata tjedno. Škola je izvršila sve što treba izvršiti, uvide u nastavu, kompletnu kontrolu njenog rada... To radimo svakodnevno i redovito prema svim djelatnicima, ne samo prema njoj", rekla je Vuljak.

Bernarda Jug poštuje sve mjere u školi, naglasila je Vuljak.

Dodala je i da se svi zaposlenici škole ponašaju u skladu s odlukama Stožera te da škola nema problema s mjerama.

"Djelatnici su odlučili žele li se cijepiti, imaju li potvrdu ili se testiraju i apsolutno se sve mjere u školi poštuju", kaže Vuljak.

Ministarstvo: Ovo je neprimjereno, osuđujemo ugrožavanje građana

Iz Ministarstva obrazovanja su na upit Indexa odgovorili da smatraju neprimjerenim i osuđujemo bilo kakvu vrstu aktivnosti usmjerenu na ugrožavanje sigurnosti građana i zlouporabu njihovih osobnih podataka.

"Isto tako smatramo krajnje neprihvatljivim i najoštrije osuđujemo korištenje govora mržnje i javne nastupe kojim se poziva na diskriminaciju, zastrašivanje i netrpeljivost", pišu iz Ministarstva.

Napominju da je za rad i ponašanje Bernarde Jug nadležna školska ustanova.

"Odnosno, ravnatelj kao poslodavac otkazat će ugovor o radu bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka izvanrednim otkazom ugovora o radu, u roku od 15 dana od dana saznanja za pravomoćnu osudu, za neko od kaznenih djela protiv života i tijela, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv Republike Hrvatske, protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži, protiv imovine, protiv sigurnosti pravnog prometa i poslovanja, protiv pravosuđa, protiv vjerodostojnosti isprava, protiv javnog reda i protiv službene dužnosti, a koje je propisano Kaznenim zakonom", navode.

"Učitelje protiv kojih se vodi kazneni postupak očekuje suspenzija"

Ako škola sazna da se protiv njenih djelatnika vodi kazneni postupak, dužna ih je udaljiti s radnog mjesta do pravomoćne presude, naglašavaju iz Ministarstva.

"Isto tako ako školska ustanova odnosno ravnatelj kao poslodavac sazna da je protiv osobe u radnom odnosu u školskoj ustanovi pokrenut i vodi se kazneni postupak za neko od ranije navedenih kaznenih djela, udaljit će osobu od obavljanja poslova do obustave kaznenog postupka, odnosno najduže do pravomoćnosti sudske presude, uz pravo na naknadu plaće u visini dvije trećine prosječne mjesečne plaće koju je osoba ostvarila u tri mjeseca prije udaljenja od obavljanja poslova", piše u odgovoru Ministarstva obrazovanja.

Policija istražuje stranicu

Iz policije su jučer za Index rekli da provode izvide u cilju utvrđivanja elemenata kaznenog djela za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti.

"S obzirom da je postupanje tijekom izvida sukladno čl. 206. F Zakona o kaznenom postupku tajno, u ovom trenutku Vam ne možemo dostaviti konkretne podatke o poduzetim aktivnostima niti utvrđenim činjenicama", rekli su iz policije.

Pročitajte više