Ravnateljica Sv. Duha o tijelima na podu mrtvačnice: To se događa već 25 godina

Gošća današnje emisije Nedjeljom u 2 bila je ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh Ana-Maria Šimundić koja je odgovarala na brojne prozivke zbog navodnog stanja u bolnici i nedavnih incidenata te zahtjeve za njezinu smjenu. 

U medijima se pisalo o pacijentima koji su preminuli nakon cjelodnevnog čekanja na hitnom prijemu, a slučaj je prijavljen DORH-u. Šimundić je rekla da nijednu smrt zdravstveni djelatnici ne doživljavaju bez emocija te je dodala da djelatnici sa svakim pacijentom i svakom smrću suosjećaju. 

"Propusti u vođenju dokumentacije"

"Svaki takav slučaj za nas je poticaj da pokrenemo procedure internog nadzora i interne istrage s ciljem da utvrdimo što se dogodilo, jesmo li nešto pogriješili, ako jesmo, tko su odgovorni i da iz toga nešto naučimo te da nam se to ili nešto slično više nikada ne dogodi", kazala je Šimundić. 

Šimundić je objasnila kako je utvrđeno da nije bilo neadekvatnog zbrinjavanja pacijenata, ali da je bilo propusta u vođenju medicinske dokumentacije. "Tim pacijentima je pružena zdravstvena skrb, ali bilo je propusta u bilježenju toga što se tim pacijentima zapravo radilo", dodala je. 

Na pitanje kako je došlo do smrti ako je pacijent bio pod nadzorom, ravnateljica je odgovorila da je utvrđeno kako je smrt nastupila iznenada i da se nije mogla predvidjeti. "Pokaže li istraga da je bilo drugačije, onda se tu radi o ozbiljnom nesavjesnom liječenju, što je kazneno djelo, i tada pojedinci koji su za to odgovorni moraju odgovarati", istaknula je. 

"Tijela na podu mrtvačnice 25 godina"

Zbog slučaja tijela na podu mrtvačnice, o kojem je pisao Index, Uprava bolnice uručila je izvanredni otkaz dvojici radnika. Šimundić je objasnila da je za slučaj saznala kada se snimka pojavila u medijima te da je odmah pokrenut unutarnji nadzor koji je utvrdio da je to nešto što se u ustanovi događa zadnjih 25 godina. Kada je preuzela dužnost, zatražila je, kaže, da se navedu svi problemi ustanove i prijedlozi rješenja. 

"Ne spominje se nigdje mali kapacitet mrtvačnice ni problem zbrinjavanja pokojnika. Ja sam za to prvi put saznala kada sam dobila dopis u srpnju koji mi je poslala glavna tehničarka. Taj dopis je za mene bio šokantan. On je upozoravao na niz problema s kojima su se ti djelatnici susretali", rekla je Šimundić. 

"Ja sam isti trenutak kada sam primila taj dopis pozvala sve djelatnike koji bi trebali biti uključeni u to rješavanje. Raspravili smo svaki od tih problema, naložila sam rješenje svih aktivnosti kako bi se problemi otklonili. Shvatila sam kao svoj prioritet riješiti problem kapaciteta mrtvačnice i zbrinjavanje pokojnika, dodala je. 

Ravnateljica je istaknula da do sporne snimke više nitko nije spominjao nijedan od tih problema te da je smatrala da je problem riješen. "Odmah smo krenuli u projekt proširenja mrtvačnice", kazala je i dodala kako su djelatnici dobili otkaz jer se nisu pridržavali pravilnika.

O ostavci

Šimundić je rekla da je u oba slučaja, ali i u godinu i pol njenog mandata, radila i sada radi u najboljoj vjeri. Istaknula je da daje sve od sebe da svaki problem koji se pred nju stavi riješi i da je u navedenim slučajevima tako i postupila. 

"Razmišljala sam o ostavci puno puta, osoba sam koja je samokritična i propitujem sve što radim. Osjećam ogromnu odgovornost prema bolnici kojom upravljam i svaki dan se pitam jesu li odluke koje donosim ispravne i radim li dobro", rekla je.

Šimundić je objasnila da je, otkako je preuzela mandat, uvela razne promjene u rad bolnice koje se nisu svidjele određenim djelatnicima, koji učestalo šalju pritužbe medijima na njen rad i rad njenog tima jer su ostali bez pozicije moći. 

"To djelovanje nema za cilj ukazati na probleme i propuste u radu bolnice jer, da ima, ti djelatnici bi onda došli k nama i skrenuli nam na to pozornost", smatra. Šimundić je dodala kako djelatnici odlaze jer je takav pritisak vrlo teško podnositi. 

"Percepcija djelo zlonamjernih ljudi"

Ravnateljica je kazala da se pacijenti ne trebaju bojati doći u bolnicu Sveti Duh te da dobiva razne pohvale i komentare koji govore da pacijenti rado dolaze u tu bolnicu po pomoć. 

"Percepcija koja se stvorila u javnosti djelo je zlonamjernih ljudi, a to je i njihov cilj. Ta percepcija je lažna, mi smo bolnica koja funkcionira kao i svaka druga i, da, imamo probleme, kao i ostale bolnice u Hrvatskoj, rekla je Šimundić.

Kao neke od problema Šimundić je navela nedostatak sestara i nedostatak nemedicinskih djelatnika. 

Šimundić je rekla da su laboranti neprepoznati u javnosti zato što ne dolaze u direktan kontakt s pacijentima. "Mi smo takva struka, to smo sami izabrali. Ne patimo od toga da nas javnost prepoznaje. To je vrlo važna profesija i nezaobilazna, nema bolnice bez laboratorija, nema dijagnoze bez laboratorijskog nalaza", dodala je i kazala da je taj posao veoma bitan i važan čimbenik u zdravstvenom sustavu. 

Pročitajte više