Razine CO2 na Zemlji su najviše u zadnjih 3 milijuna godina

Foto: EPA

KONCENTRACIJA stakleničkih plinova u atmosferi ponovno je dosegnula rekordne vrijednosti, stoji u današnjem izvješću UN-a.

Koncentracija ugljikovog dioksida (CO2) u 2020. bila je 149% viša od razina prije industrijalizacije, prema godišnjem Biltenu o stakleničkim plinovima Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Iako je pandemija covida-19 uzrokovala privremeni pad razina novih emisija, nije imala zamjetljiv utjecaj na stakleničke plinove koji su već u atmosferi. Umjesto toga nastavio se postupni trend povećanja stakleničkih plinova koji je zabilježen tijekom proteklog desetljeća, piše CNN.

"Posljednji put je ova koncentracija CO2 bila prije 3-5 milijuna godina"

"Uz trenutnu stopu povećanja koncentracije stakleničkih plinova, imat ćemo do kraja ovog stoljeća porast temperature koji je daleko iznad ciljeva Pariškog sporazuma od 1.5 do 2 Celzijeva stupnja iznad razine prije industrijalizacije", rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

"Ugljikov dioksid ostaje u atmosferi stoljećima, a u oceanu još dulje. Na Zemlji je posljednji put ova koncentracija CO2 bila prije 3-5 milijuna godina, kada je temperatura bila 2 do 3°C viša, a razina mora 10-20 metara viša nego sada. Ali tada nije bilo 7.8 milijardi ljudi", dodao je Taalas.

Razine metana i dušikovog oksida također su rekordno visoke, 262% i 123% u odnosu na razine iz 1750. godine.

"Mjerenja stakleničkih plinova su poput začetka prometne nesreće. Katastrofa je sve bliže i bliže, ali je ne možete zaustaviti", rekao je Euan Nisbet sa sveučilišta Royal Holloway u Londonu.

Pročitajte više