Razmjena Švedske i Irana. Čovjek osuđen zbog masovnih pogubljenja pušten na slobodu

Foto: EPA

Švedska i Iran razmijenili su zatvorenike, potvrdili su dužnosnici, pri čemu je Švedska oslobodila bivšeg iranskog dužnosnika osuđenog zbog uloge u masovnom pogubljenju 1980-ih, dok je Iran oslobodio dvojicu Šveđana koji su tamo bili zatočeni.

U razmjeni zatvorenika posredovao je Oman, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova te zemlje. "Napori Omana rezultirali su dogovorom dviju strana o zajedničkom puštanju s obzirom na to da su oslobođeni prebačeni iz Teherana i Stockholma", navodi se.

Švedska je oslobodila bivšeg iranskog dužnosnika Hamida Nurija, koji je bio osuđen za sudjelovanje u masovnom pogubljenju političkih zatvorenika u Iranu 1988. Iranska službena novinska agencija IRNA objavila je snimku Nurijevog dolaska u teheransku zračnu luku Mehrabad, gdje ga je dočekala obitelj.

Švedski premijer: Iran ih je koristio kao pijune

Švedski državljani Johan Floderus i Saeed Azizi, koji su bili zatočeni u Iranu, oslobođeni su i vraćeni u Švedsku, kamo su stigli kasno sinoć. Premijer Ulf Kristersson rekao je da su obojica u dobrom stanju s obzirom na okolnosti i da su se ponovno ujedinili sa svojim obiteljima.

"Iran ih je obojicu koristio kao pijune u ciničnoj pregovaračkoj igri sa svrhom oslobađanja iranskog državljanina Hamida Nurija iz zatvora u Švedskoj. On je osuđen za teške zločine počinjene u Iranu 1980-ih", rekao je Kristersson u izjavi.

"Kao premijer imam posebnu odgovornost za sigurnost švedskih građana. Vlada je stoga intenzivno radila na tom pitanju, zajedno sa švedskim sigurnosnim službama koje su pregovarale s Iranom", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.