Razotkrivena ilegalna prodaja štenaca u Zagrebu, neki su u lošem zdravstvenom stanju

Foto: Državni inspektorat

INSPEKCIJE Državnog inspektorata, tržišna i veterinarska, u suradnji sa službenicima Policijske uprave zagrebačke obavili su jučer inspekcijski nadzor nad fizičkom osobom koja je nelegalno obavljala djelatnost trgovine na malo kućnim ljubimcima, konkretno štencima.

Jučerašnjem inspekcijskom nadzoru prethodile su višednevne pripreme u kojima su inspektori otkrili i detaljno pripremili akciju koja je uz sprječavanja obavljanja neregistrirane djelatnosti imala prvenstveno za cilj zaštitu zdravlja životinja i njihovu dobrobit.

Konkretno, u stanu fizičke osobe zatečeno je 15 štenaca različitih pasmina (pudl i patuljasti špic/pomeranac) koji su bili namijenjeni za prodaju.

Nisu cijepljeni u roku

Nadzorom je utvrđeno kako ista fizička osoba posjeduje i dva psa koje nije cijepila protiv bjesnoće u propisanom roku, a uvidom u bazu "Lysacan" – Upisnik cijepljenja pasa protiv bjesnoće, utvrđeno je kako ista posjeduje ukupno 30 pasa koji nisu zatečeni na lokaciji te nisu u propisanom zakonskom roku odjavljeni pri nadležnoj ovlaštenoj organizaciji koja vodi Upisnik.

Slijedom navedenoga protiv fizičke osobe veterinarska inspekcija Državnog inspektorata podnijet će optužni prijedlog pri nadležnom Prekršajnom sudu za počinjene prekršaje. Nadalje, Rješenjem je naređeno provođenje preventivnog cijepljenja protiv bjesnoće i odjava pasa koji nisu u posjedu.

Zbog utvrđenog prekršaja iz članka 4. Zakona o trgovini, tržišna inspekcija je pak nadležnom Prekršajnom sudu podnijela optužni prijedlog s prijedlogom za oduzimanje imovinske koristi.

Neki psi u lošem stanju 

Štenci koji su bili namijenjeni za prodaju, njih 15, zbog neprimjerenih uvjeta držanja, kao predmeti namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje prekršaja, privremeno su oduzeti te su smješteni u Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba Dumovec.

Nekoliko pasa zbog lošeg zdravstvenog stanja odmah je smješteno u veterinarsku ambulantu te su stavljeni pod terapiju. Preostali psi dobrog su zdravstvenog stanja te su pod stalnom veterinarskom skrbi.

Državni inspektorat poziva građane da ako se odluče za kupovinu kućnih ljubimaca iste ne kupuju od uzgajivača koji nisu registrirani za uzgoj, s obzirom na to da se uglavnom radi o preprodavačima koji nekontrolirano razmnožavaju kućne ljubimce s ciljem ostvarivanja nelegalne dobiti, a takve životinje su najčešće dvojbenog podrijetla, nerijetko dolaze iz zemalja iz okruženja iz kojih su nelegalno ušli na područje EU te su upitnog zdravstvenog statusa (nisu cijepljeni i nisu označeni).

Pročitajte više

 

Pročitajte više