Reakcije svjetskih vođa na zabranu abortusa: "Velik udarac ljudskim pravima"

Foto: EPA

KANADSKI premijer Justin Trudeau izjavio je da je poništenje povijesne američke presude u slučaju Roe vs. Wade užasno i da suosjeća sa ženama koje su u toj zemlji izgubile ustavno pravo na pobačaj.

"Vijesti koje stižu iz Sjedinjenih Država su užasne. Moje srce je uz milijune Amerikanki koje gube zakonsko pravo na pobačaj", kazao je. "Nijedna vlada, političar ili muškarac ne bi trebali govoriti ženi što da radi sa svojim tijelom", dodao je.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus razočaran je poništenjem povijesne američke presude o legalizaciji pobačaja. "Jako sam razočaran jer se prava žena moraju poštovati. I očekivao bih da će Sjedinjene Države ta prava zaštititi", kazao je prvi čovjek WHO-a.  

"Ovo je veliko nazadovanje u temeljnim pravima"

Britanski premijer Boris Johnson smatra da je poništenje presude Roe vs. Wade i ukidanje ustavnog prava na pobačaj u SAD-u velik korak unatrag. "Moram reći, to je velik korak unatrag. Uvijek sam vjerovao u prava žena i ostajem pri tome. Velika Britanija ima zakone koji to poštuju."

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna izjavila je da je ukidanje legalizacije pobačaja velik udarac ljudskim pravima. "Konsternacija. Ovo je veliko nazadovanje u temeljnim pravima. Francuska će ih nastaviti braniti", poručila je na Twitteru. 

Pročitajte više