Rekordan broj umrlih od korone u Australiji, rapidno raste broj hospitalizacija

Foto: EPA

AUSTRALIJA je drugi tjedan u nizu srušila rekord po broju umrlih od korone. Danas je službeno zabilježeno 77 umrlih, što je više nego protekli tjedan, kada je rekord bio srušen s 57 umrlih. Broj hospitalizacija također doseže rekordne razine zbog širenja nove varijante korone omikrona.

"Danas je težak dan za državu", rekao je premijer savezne države Novi Južni Wales Dominic Perrottet na konferenciji za medije na kojoj je prijavio 36 umrlih, što je novi najveći broj.

Samo četiri umrle osobe u toj saveznoj državi primile su booster-dozu, dok su njih 33 bile cijepljene dva puta. 

"Moramo imati osjećaj hitnosti u prihvaćanju booster-doza", rekao je glavni zdravstveni službenik Novog Južnog Walesa Kerry Chant. "Za omikron znamo da je zaštita niža i potreban nam je booster kako bismo dobili tu višu razinu zaštite."

Dok broj hospitalizacija rapidno raste, savezna država Victoria u utorak je proglasila stanje obično rezervirano za kratkoročne hitne slučajeve, koje medicinskim centrima daje ovlast otkazivanja nehitnih zdravstvenih usluga i otkazivanja dopusta osoblja. 

Kako bi pomogla javnom zdravstvenom sustavu da se nosi s tim, savezna vlada aktivirala je plan za privatne bolnice koje će osigurati do 57.000 medicinskih sestara i više od 100.000 drugog osoblja u područjima diljem zemlje pogođenima omikronom, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.

Iako vlasti obično ne navode varijantu koronavirusa koja dovodi do smrti, dužnosnici su rekli da je većina pacijenata na intenzivnoj njezi zaražena omikronom, a necijepljeni mladi ljudi čine "značajan broj".

Queensland je rekao da niti jedan od rekordnih 16 smrtnih slučajeva u državi u utorak nije primio booster-dozu. Od 45 osoba koje su umrle u državi od korone od 13. prosinca, samo je jedna dobila treću dozu.

"Molim vas, javite se i uzmite svoj booster, znamo da to čini razliku", rekla je državna ministrica zdravstva Yvette D’Ath. Australija je u utorak prijavila oko 73.000 novih slučajeva, što je pad u odnosu na 150.000 prošlog tjedna. Do sada se od početka pandemije zarazilo oko 1.6 milijuna ljudi, od čega oko 1.3 milijuna u posljednja dva tjedna. 

Pročitajte više