Rekordna požarna sezona u Francuskoj i Španjolskoj, pala kvaliteta zraka

Foto: EPA

POŽARI koji su zapalili desetke tisuća hektara šuma u Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu učinili su 2022. godinu rekordnom po šumskim požarima u jugozapadnoj Europi, objavila je danas služba za satelitsko praćenje EU.

Zbog dugotrajnog toplinskog vala koji je doveo do temperaturnih rekorda Francuska je u posljednja tri mjeseca dosegla najviše razine onečišćenja ugljikom uzrokovanog šumskim požarima od početka mjerenja 2003., objavila je Služba za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS).

Slijedi to nakon što je Španjolska prošlog mjeseca zabilježila najveću emisiju ugljika u povijesti požara.

 

"Ekstremna opasnost od požara u zapadnoj Europi"

CAMS je naveo da je dnevna ukupna emisijska snaga požara, što je mjera intenziteta požara, u srpnju i kolovozu u Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu bila "znatno viša" od prosjeka.

Služba je upozorila da je veliki dio zapadne Europe sada u "ekstremnoj opasnosti od požara" s nekim područjima "vrlo ekstremne opasnosti od požara".

"Pratimo povećanje broja i rezultirajućih emisija šumskih požara jer su toplinski valovi pogoršali požare u jugozapadnoj Francuskoj i na Pirinejskom poluotoku", rekao je Mark Parrington, viši znanstvenik CAMS-a.

"Vrlo ekstremne opasnosti od požara koje su predviđene za velika područja južne Europe znače da se opseg i intenzitet svih požara može znatno povećati, a to je ono što smo uočili u našim procjenama emisija i utjecajima koje ima na lokalnu kvaliteta zraka."

Ogromni oblak dima nakon požara u Francuskoj

CAMS je objavio satelitske snimke koje pokazuju oblak dima u jugozapadnoj Francuskoj koji se proteže stotinama kilometara iznad Atlantika.

Francuska je primila pomoć u borbi protiv zadnjeg požara koji je širok 40 kilometara i zbog kojeg je oko 10.000 ljudi moralo napustiti regiju, u obliku 361 vatrogasca iz europskih zemalja, uključujući Njemačku, Poljsku, Austriju i Rumunjsku.

Globalno gledano, 2022. je trenutno četvrta najveća godina u pogledu razina ugljika od šumskih požara, rekao je CAMS.

Znanstvenici kažu da su toplinski valovi poput iznimno vrućeg i sušnog razdoblja u zapadnoj Europi znatno vjerojatniji zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

Pročitajte više