Rekordne cijene dizela u Njemačkoj, ministar želi uvođenje mjera ako se rast nastavi

Fotografija je snimljena u subotu Ilustracija: EPA

CIJENA dizelskog goriva na benzinskim stanicama u Njemačkoj dosegnula je rekordnih 1.555 eura po litri, izvijestio je danas njemački autoklub ADAC, a prenosi Bild.

U nacionalnom dnevnom prosjeku u nedjelju je cijena iznosila 1.555 eura po litri (11.67 kn/l), objavio je ADAC. To je neznatno premašilo prethodni rekord od 1.554 eura po litri, krajem kolovoza 2012. godine.

Ni benzin puno ne zaostaje. U nedjelju se prodavao za 1.667 eura po litri (12.52 kn/l). To znači da ga samo 4.2 centa dijele od rekorda od 1.709 eura iz rujna 2012. godine.

Cijene goriva rastu mjesecima, a glavni pokretač je pojačana potražnja zbog gospodarskog oporavka nakon prvih valova korone, što je u kombinaciji s nedostatnom ponudom pokrenulo rast cijena nafte.

Na cijenu dizela utjecao i porez na CO2

U slučaju dizela, dodaje ADAC, poskupljenje je dodatno potaknula velika potražnja za lož-uljem uoči zime, kao i porez na ugljikov dioksid od 25 eura po toni, koji je rezultirao dodatnim nametom.

Poskupljenja izazivaju i političke rasprave te je tako ministar prometa Andreas Scheuer (CSU) na odlasku nedavno pozvao na pripremu učinkovitih protumjera u slučaju daljnjeg naglog poskupljenja energije i goriva.

Velik dio cijene goriva na njemačkim pumpama čine porezi i pristojbe. U slučaju dizela, na sadašnjoj razini cijena to je oko 25 centi PDV-a, 47 centi poreza i 6 do 8 centi nameta na ugljikov dioksid.

Pročitajte više

 

Pročitajte više