Republikanci kritiziraju Bidena jer je odugovlačio s rušenjem kineskog balona

Foto: Profimedia

REPUBLIKANSKI zastupnici kritizirali su jučer predsjednika Joea Bidena jer je danima čekao da bi zapovjedio rušenje kineskog balona, optuživši ga da je pokazao slabost prema Kini i da je u početku pokušao zatajiti povredu američkog zračnog prostora. 

Američki vojni zrakoplov oborio je u subotu balon kod obale Južne Karoline, tjedan dana nakon što je prvi put ušao u američki zračni prostor kod Aljaske.

"Biden nije htio provocirati Kinu"

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u subotu da je američka vojska prikupila vrijedne obavještajne podatke proučavajući balon kao i da su još tri kineska balona za nadzor prešla preko teritorija SAD-a za vrijeme Trumpove administracije, što je on zanijekao. 

"Trebali smo oboriti balon iznad Aleutskih otoka. Nismo smjeli dopustiti da prijeđe preko cijelog kontinentalnog SAD-a", rekao je republikanac Tom Cotton, član senatskog Odbora za oružane snage, govoreći o otocima kod Aljaske.

Cotton je rekao za "Fox News Sunday" da vjeruje da je Biden čekao s objavom vijesti o balonu kako bi spasio planirani posjet državnog tajnika Antonyja Blinkena Pekingu, koji je naposljetku ipak odgođen. Smatra da Biden nije želio provocirati Kinu.

"Kritike republikanaca su preuranjene"

Biden je u subotu rekao da je u srijedu zapovjedio rušenje balona kada je prešao u Montanu, ali Pentagon mu je preporučio da se pričeka da dođe nad otvoreno more kako bi se zaštitilo civile.

Američki ministar prometa Pete Buttigieg branio je Bidena rekavši da je želio zaštititi američke građane. Vođa senatske većine Chuck Schumer, demokrat, ocijenio je da su kritike republikanaca preuranjene i politički motivirane.

Rekao je da će Pentagon izbrifirati senatore o balonu i kineskom nadzoru 15. veljače.

Republikanac: Kina je pokušala poslati poruku da može ući u američki zračni prostor

Republikanac Mike Turner, predsjednik Odbora za obavještajnu zajednicu Zastupničkog doma, rekao je da će odbor biti izbrifiran o tom događaju ovaj tjedan.

Turner je rekao da je balon neometano letio iznad američkih silosa s nuklearnim oružjem i da vjeruje da ga je Kina koristila kako bi prikupila informacije o njima.

"Predsjednik je dopustio da to prijeđe preko naših najosjetljivijih lokacija i nije namjeravao reći američkoj javnosti da vi niste otkrili priču", rekao je u NBC-jevoj emisiji "Meet the Press".

Republikanac Marco Rubio, potpredsjednik senatskog Odbora za obavještajnu zajednicu, rekao je za ABC-jevu emisiju "This Week" da je Kina pokušala poslati poruku da može ući u američki zračni prostor.

Kina tvrdi da je riječ o balonu koji se koristi za meteorološka i druga znanstvena istraživanja i da je zalutao u američki zračni prostor "sasvim slučajno", što američki dužnosnici odbacuju. 

Pročitajte više