Revizor: Nizozemska nema krizni plan za dizel, moguće su nestašice

Ilustracija: EPA

NIZOZEMSKA vlada nije izradila plan za slučaj krize u opskrbi naftom i dizelom, ključnim gorivom za gospodarstvo, upozorio je revizor u izvješću o strateškim rezervama.

Vlada očekuje probleme na tržištu dizela nakon 5. prosinca kada će na snagu stupiti embargo Europske unije na uvoz ruske nafte brodovima, primjećuju revizori u izvješću.. 

"Zbog sankcija koje će biti uvedene Rusiji moguća je nestašica dizela", stoji u sažetku izvješća, uz napomenu da "trenutno ne postoji nacionalni krizni plan za naftu, nalik na one za plin i struju".

Dizel je pogonsko gorivo za ključne elemente gospodarstva, poput kamiona koji dostavljaju namirnice, a nije jasno koji bi korisnici trebali imati prioritet u slučaju fizičke nestašice, objašnjavaju revizori.

Cilj je izvješća snimka stanja, a ne kritika vladine politike, ističe glasnogovornica revizora.

Ministar: Počeli smo sastavljati krizni plan

U odgovoru na izvješće ministar energetike Rob Jetten rekao je da je njegovo ministarstvo počelo sastavljati krizni plan za naftu, naglasivši da pojedinačni akteri i organizacije u sektoru već znaju "proceduru".

Ruska nafta činila je prošle godine oko 35 posto nizozemskog uvoza energenata i velike rafinerije u Rotterdamu opremljene su za preradu teške ruske nafte u dizel. 

Rezerve nafte u agenciji za zalihe derivata COVA pokrivaju otprilike 90 dana potrošnje, u skladu s međunarodnim obavezama Nizozemske. 

Vlada je ove godine u dva navrata posegnula u rezerve, ali to nije dugoročno rješenje.

"Veliko je pitanje, prema COVA-i i ministarstvu gospodarstva, hoće li nizozemske rafinerije moći nabaviti dovoljno teške sirove nafte za podmirivanje potražnje za dizelom u kontinentalnoj Europi" nakon 5. prosinca, upozoravaju revizori.

Pročitajte više

 

Pročitajte više