Riječki KBC reagirao na navode Radničke fronte da u bolnici ima namještenih natječaja

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

RADNIČKA FRONTA (RF) u petak je u Rijeci iznijela sumnje o namještanju natječaja za radno mjesto rukovoditelja tehničkih poslova i pogodovanju određenoj osobi u riječkom KBC-u te zatražila od DORH-a da ispita taj slučaj.

 

Dubravka Kovačević iz Radničke fronte je na konferenciji za novinare u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci iznijela kronologiju slučaja, navodeći da je u srpnju 2020. godine Upravno vijeće KBC-a, kojem je na čelu državni tajnik u ministarstvu zdravstva Željko Plazonić, izmijenilo pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta. U uvjetima za radno mjesto "rukovoditelj tehničkih poslova", uz visoku stručnu spremu tehničke struke, najprije je dodana mogućnost srodnih usmjerenja. 

>> Radnička fronta: Otkrili smo namješten natječaj za posao u riječkom KBC-u

KBC Rijeka: Ovo su pokušaji obmanjivanja javnosti

Na ove navode reagirao je riječki KBC. Poslali su priopćenje u kojem kažu da su to "pokušaji obmanjivanja javnosti". Prenosimo priopćenje u cijelosti.

"U vrijeme kada se bolnički sustav bori s COVID-19 pandemijom, svako ukazivanje na navodne nezakonitosti, koje su se opet navodno dogodile prije 2 godine, isključivo su pokušaji obmanjivanja javnosti.

Za razliku od nekih, zdravstveni djelatnici već su 2 godine uronjeni u neviđenu stvarnost, pod iznimnim radnim opterećenjem zbog epidemije COVID-19 virusa. Pritom, paralelno se u KBC Rijeka gradi bez dana kašnjenja najsuvremenije bolničko zdanje u Hrvatskoj u zadnjih 30 godina – bolnica za Ženu i dijete na Sušaku", kaži iz riječkog KBC-a.

"Baković je samo jedan od članova u spomenutom timu"

Potom objašnjavaju tko je Željko Baković, čovjek kojeg su iz Radničke fronte označili kao spornog u izgradnji nove bolnice.

"Projekt je to kojeg vode i nadziru neovisni stručnjaci i kontrolna tijela. Kada govorimo o projektu nove bolnice valja znati osnove: da je voditelj projekta vanjski subjekt odabran 2017., prije mandata sadašnje Uprave; da uz njega postoji i stručni nadzor, tijelo koje je neovisno. Ukratko, riječ je o cijelom timu u kojem su i stručne osobe iz više medicinskih i nemedicinskih stručnih službi KBC-a Rijeka, čiji je rad podložan stalnom praćenju i kontroli nacionalnih tijela. 

Rukovoditelj Stručne službe za opće i tehničke poslove Željko Baković, kojeg aktualno apostrofira jedna politička stranka, samo je jedan od članova u spomenutom timu. Inače, g. Baković radni vijek od 32 godine staža provodi u KBC Rijeka te je od 2000. naovamo bio na rukovodećim poslovima službe za opće i tehničke poslove, a u mandatu prethodnih uprava više godina bio i pomoćnik ravnatelja upravo za opće i tehničke poslove", pišu iz KBC-a Rijeka.

"Inspektorat je odbacio prijave oko natječaja"

Navode da je Inspektorat odbacio prijave oko natječaja.

"Izmjenama Pravilnika o sistematizaciji s ciljem ostvarenja ušteda kroz reduciranje rukovodećeg kadra prije 2 godine pratila se reorganizacija bolničkih službi, dakle, preciznije -  došlo je do vraćanja starog naziva službe: iz Službe za tehničke poslove u Službu za opće i tehničke poslove, koja je onda i šire preoblikovana. Državni inspektorat je već otklonio prijave oko natječaja za rukovoditelja i izmjene sistematizacije iz 2020. jer nije našao nikakve nezakonitosti ili nepravilnosti", zaključuju iz KBC-a Rijeka.

Pročitajte više