Rijeka: Rumunjski radnici i dalje traže plaće za rad u Rafineriji nafte

Foto: PIXSELL/Marko Prpic

BUDUĆI da nije postignut dogovor niti su isplaćene posljednje dvije plaće rumunjskim radnicima koji su za podizvođača radili na modernizaciji Rafinerije nafte u Rijeci, oni su danas ponovno prosvjedovali pred jednim od ulaza u tu rafineriju u Urinju.

Potvrdio je to riječki odvjetnik Marko Hrstić, koji zastupa rumunjsku agenciju za zapošljavanje IGW Proiecte International (IGW).

Pedesetak radnika iz Rumunjske, koji na modernizaciji Inine Rafinerije nafte Rijeka rade na temelju ugovora s  IGW-om, tj. za jednog od podizvođača radova, rumunjsku tvrtku JCR Christof Services, prvi su put prosvjedovali u ponedjeljak jer im nisu isplaćene dvije posljednje plaće.

Danas su ponovno upozorili da ih je u tešku situaciju dovela tvrtka Christof Industries Global iz Graza, koja ima financijskih teškoća, tj. njezina tvrtka kći JCR Christof Services iz Rumunjske. Bez plaća se ne žele vratiti u Rumunjsku, a najavili su da će prosvjedovati i sljedećih dana.

Po riječima Hrstića, mnogi su podizvođači, zbog financijskih problema Christof Industries Global iz Graza, u teškoj situaciji. Rekao je da je IGW "pred bankrotom" te da je iz vlastitih financijskih sredstava uspio isplatiti dio plaća, ali je radnicima dužan još dvije plaće.

IGW je prošlog tjedna obavijestio Inu i glavnog izvođača radova, tvrtku KT - Kinetics Technology iz Rima o situaciji, s pozivom na žurno rješavanje problema.

Iz Ine su u ponedjeljak, nakon prvog prosvjeda rumunjskih radnika, izvijestili da ta tvrtka ni na koji način nije odgovorna za rješavanje njihovih problema, da uredno ispunjava financijske obaveze prema glavnom izvođaču radova te kako očekuje da se novonastala situacija što brže riješi.

Pročitajte više