Masovno padanje u nesvijest u meksičkim školama: "Opasnost je krenula s WhatsAppa"

Ilustracija: Shutterstock

12-GODIŠNJA Esmeralda se 23. rujna 2022. onesvijestila prilikom izlaska iz toaleta srednje škole u Tapachuli u Meksiku. Njena najbolja prijateljica Diala izašla je nakon nje i također se srušila na pod. Tijekom sljedećeg sata onesvijestilo se devet drugih djevojčica i jedan dječak iz škole Federal 1. Padali su u nesvijest u učionicama, WC-ima ili u školskom dvorištu. Još 22 učenika prijavila su druge neobične simptome, poput povraćanja i glavobolje. 

Esmeraldina mama Gladys dobila je SMS od nećakinje koja joj je poručila da odmah dođe u školu. Pronašla je Esmeraldu kako leži u dvorištu škole, nesposobna govoriti ili stajati. Diala je pala pokraj nje. Grupa druge bolesne djece također je ležala na podu. 

Pogođeno nekoliko stotina djece 

Nekoliko učenika je prijavilo miris nečeg dimljenog, Esmeralda je rekla da ju je miris podsjetio na lišće koje gori, zbog čega su vlasti posumnjale da je u ovaj događaj bila upletana marihuana. No sva testiranja na drogu bila su negativna. Liječnici su zaključili da su Esmeralda i drugi učenici imali napadaje panike. Do sljedećeg jutra sva su se djeca potpuno oporavila. 

Dva tjedna kasnije, 7. listopada, u srednjoj školi u Bochilu, u meksičkoj državi Chiapas, najmanje 68 djece se onesvijestilo, povraćalo ili bilo dezorijentirano. Deseci njih završili su u bolnici. Ovoga puta testovi su otkrili tragove kokaina kod četvero učenika. 

Četiri dana nakon toga, 11. listopada, dogodio se novi incident u srednjoj školi Federal 1 u Tapachuli; ovaj put se onesvijestilo 18 djece, opet većinom djevojčica. Gladys je ponovno dobila poruku i odjurila u školu.

Kad je stigla, njena kćer je bila dobro, no ubrzo je kazala da osjeća neobičan miris paljevine i učinilo joj se da vidi krv. Nakon toga je opet pala u nesvijest. Vlasti su nakon drugog incidenta u školu poslale pse koji su tražili drogu, no nisu ništa pronašli, piše Business Insider.

Tijekom sljedeća dva mjeseca u najmanje šest srednjih škola u četiri meksičke države, međusobno udaljene stotinama kilometara, došlo je do epizoda masovnih nesvjestica. Pozlilo je 227 djece, većinom djevojčica. Nekoliko učenika bilo je bolesno danima ili tjednima. 

Razne teorije o uzroku nesvjestica 

Gladys nije vjerovala liječnicima koji su rekli da se radilo o napadajima panike. Kao i drugi roditelji, zabrinula se da joj se kći drogira. Tijekom prvog posjeta bolnici obitelj je dodatno platila krvne pretrage na marihuanu, kokain, opioide, metamfetamin i druge amfetamine. Svi su bili negativni. 

Na društvenim mrežama i u meksičkim medijima pojavile su se razne teorije o mogućem uzroku; neki su naveli da se radi o trovanju gnojivom, rijetkoj bakterijskoj bolesti ili udisanju dima. Članak u El Paisu, španjolskim novinama, piše da se možda u izvorima vode nalazila "nepoznata tvar". 

Epidemiolog Carlos Alberto Pantoja Melendez zainteresirao se za epizode nesvjestice i napravio vlastitu analizu. Jednu po jednu odbacio je gotovo sve moguće teorije. "Možemo isključiti droge budući da su skoro svi učenici bili negativni na testovima", rekao je Melendez. 

"Da je u pitanju droga, već bismo znali", kazao je. Što se tiče bakterija u hrani ili piću, insekticida ili toplinskog udara, teško da bi svim učenicima simptomi došli istovremeno, smatra Melendez. Prema njegovom mišljenju, preostala je samo još jedna mogućnost - masovna histerija. 

Masovna histerija i WhatsApp 

Masovna histerija je rijedak psihološki fenomen pri kojem nakon jednog incidenta neobičnih simptoma (nesvjestica, napadaji itd.) i druge osobe nehotice ponavljaju iste simptome. "Epidemije" masovne histerije mogu trajati nekoliko sati ili mjeseci, a javljaju se posebno u sredinama sa strogom hijerarhijom, gdje ljudi provode puno vremena zajedno, kao što su vjerske ustanove i škole.

Naime, od početka cijele ove neobične situacije radna pretpostavka je bila da između škola u kojima je došlo do slučajeva nesvjestica nema neke povezanosti. No krajem ožujka Melendez se čuo s epidemiologinjom u Veracruzu, koja je rekla da su učenici iz škole Técnica bili u istoj WhatsApp grupi kao i oni iz škole Federal 1 u Tapachuli. U grupi su se dijelile vijesti o prvim epizodama nesvjestice.  

Pročitajte više