Rimac: Predali smo sva financijska izvješća za 2021. godinu. Fina: Nisu

Foto: Profimedia/Fina

RIMAC GROUP je 3. svibnja ove godine predao financijske izvještaje za 2021. godinu, a danas nam je iz Financijske agencije (Fina) potvrđeno da su ta izvješća, koja su kasnila gotovo godinu dana, bila nepotpuna.

>> Mate Rimac: Kako smo došli od najvećeg gubitka do jedne od najvećih dobiti

"Društvo Rimac Group d.o.o. do danas nije dostavilo novi, potpuni izvještaj. Prema zadnjim informacijama koje imamo, obveznik će dostaviti u Finu ispravan izvještaj te Izjavu o razlozima izmjene", stoji u odgovoru Fine za Index. Kako doznajemo, u financijskom izvještaju nedostaje prvih 16 stranica, na kojima je trebalo biti neovisno revizorsko izvješće. 

Bez komentara za Index 

Iz Rimac Groupa ranije su tvrdili kako ih Fina nikada nije kontaktirala da nadopune dokumentaciju te da nisu obaviješteni da dio dokumentacije nedostaje. Štoviše, tvrdili su da Fina nije skenirala svu dokumentaciju koju su joj dostavili. 

No iz Fine nam danas kažu da su obveznika (Rimac Group) kontaktirali sa zahtjevom za ispravkom odnosno dopunom dokumentacije. Ta dokumentacija do danas nije dostavljena. Iz Rimac Groupa danas za Index nisu htjeli komentirati ovaj slučaj.

No krenimo redom. 

Rimac Group je godinu dana bio prozivan zbog činjenice da nije na vrijeme predao financijska izvješća za 2021. godinu. Financijski izvještaj morao je biti predan do 30. lipnja 2022. godine, no to je učinjeno tek početkom svibnja ove godine. Tada je Mate Rimac na svom Facebook profilu objavio kako su, eto, napokon predali revidirane financijske izvještaje za 2021. godinu. 

"Mi nikad prije nismo kasnili s predavanjem revidiranog izvještaja niti ćemo ikada više kasniti. 2021. nam je bila suluda godina - razdvojili smo firmu na 3 dijela (Iz Rimac Automobila d.o.o. nastali su Rimac Group, Bugatti Rimac i Rimac Technology) te preuzeli Bugatti od VW Grupe. Istovremeno smo zatvorili C rundu investicija (150M Eura u 2021.) i zatvarali D rundu (500M Eura) koja je na kraju završena 2022. Plus 'business as usual' - početak gradnje Campusa, lansiranje Nevere, istovremeno uvođenje novog ERP-a (što nas je možda i najviše unazadilo) itd", nizao je Rimac objašnjenja za nevjerojatno kašnjenje financijskog izvještaja. 

Rimac u svibnju: Drama je napokon gotova

Rimac je tvrdio da je zbog svih tih transakcija bio pod konstantnim "due diligenceom" i imao horde pravnika i financijaša VW-a, Porschea, Goldman Sachsa, Softbanka i njihovih "big-four" financijskih i pravnih savjetnika za vratom te da su zbog toga kasnili. 

"Eto, drama s revizorskim izvještajem za 2021. je napokon gotova. Više nećemo kasniti i dalje ćemo se truditi biti maksimalno transparentni", napisao je Rimac prije više od mjesec dana. No sada se ispostavilo da u financijskim izvještajima koje je predao Rimac Group nedostaje upravo neovisno revizorsko mišljenje. Da je tako, potvrdili su nam iz Fine. 

Fina danas: Nije predana sva dokumentacija

"Društvo Rimac Group d.o.o. je 3.5.2023. godine predalo godišnji financijski izvještaj za 2021. godinu u svrhu javne objave, no s obzirom na to da je naknadno utvrđeno da je izvještaj nepotpun, kontaktirali smo obveznika sa zahtjevom za ispravkom odnosno dopunom dokumentacije", stoji u odgovoru Fine na upit Indexa zašto nije objavljeno mišljenje stručnog revizora, koje je obavezno. 

Kako je vidljivo u financijskim izvještajima Rimac Groupa, nedostaje prvih 16 stranica. Iako je Fina utvrdila nedostatak, Rimac Group do danas nije dostavio to revizorsko mišljenje. 

"Društvo Rimac Group d.o.o. do danas nije dostavilo novi, potpuni izvještaj. Prema zadnjim informacijama koje imamo, obveznik će dostaviti u Finu ispravan izvještaj te Izjavu o razlozima izmjene", stoji u odgovoru Fine na upit Indexa.  

Da bi stvar bila zanimljivija, tjednik Lider je još prošlog tjedna objavio da nedostaje prvih 16 stranica financijskog izvještaja Rimac Groupa, a Mate Rimac za taj je medij komentirao da su oni Fini predali fizičku kopiju izvještaja te da je Fina možda napravila pogrešku u skeniranju. Kasnije im se javila i Marta Longin, glasnogovornica tvrtke. 

"Samim time što nas Fina nije kontaktirala da nadopunimo dokumentaciju i što je objavila naše izvještaje, mi možemo biti sigurni da smo sve uredno predali", rekla je tada Longin. No iz Fine su, naglasimo još jednom, danas bili vrlo jasni - da su kontaktirali Rimac Group te zatražili da im se dostavi dokumentacija koja i dalje nedostaje.

Bez odgovora na upite 

U isto vrijeme kada smo uputili upit Fini, poslali smo i upit Rimac Groupu. Naime, zanimalo nas je je li Rimac Group dostavio mišljenje stručnog revizora za 2021. godinu. Zanimalo nas je, u slučaju da jesu predali to izvješće, zašto ono ni danas nije dostupno u dijelu financijskih izvještaja te tvrtke za 2021. godinu.

"Ima li Rimac Group potvrdu Fine da je dostavio potpuno financijsko izvješće na propisan način?" također je upit Indexa Rimac Groupu na koji nismo dobili odgovor. 

Sat i pol nakon objave članka javila nam se glasnogovornica Rimac Automobila Marta Longin koja nam je dostavila financijska izvješća za 2021. godinu te  potvrdu Fine da su predali dokumentaciju. 

Naknadno stigli odgovori, tvrde da ih Fina nije upozorila 

Riječ je o potvrdi o primitku dokumentacije za 2021. godinu od 3. svibnja ove godine. Dokumentaciju su, kaže nam, predali fizički (hard copy), jer nije bilo moguće učitati na portal, s obzirom na to da je bio zatvoren za učitavanja vezana za 2021. godinu. 

"Na samoj potvrdi piše da FINA neće smatrati da je dokumentacija podnesena dok se ne utvrdi da je dostavljena potpuna dokumentacija. U suprotnom slučaju nas moraju obavijestiti da napravimo nadopunu. Ako je FINA kontrolom utvrdila da je dokumentacija potpuna, ona je upisuje u Registar. Samim time što nas FINA nije kontaktirala da nadopunimo dokumentaciju i što je objavila naše izvještaje, mi možemo biti sigurni da smo dokumentaciju predali ispravno", stoji u odgovoru kojeg smo dobili. 

Podsjetimo, Fina tvrdi da su naknadno utvrdili manjak dokumentacije, te da su o tome obavijestili Rimac Automobile kao i da od te tvrtke očekuju da se dokumentacija popuni.  

Recimo na kraju kako su nam iz Rimac Automobila rekli kako detaljnu analizu financija njihove tvrtke možemo pročitati u današnjem izdanju Jutarnjeg lista koji u naslovu naglašava iznos prihoda te tvrtke.  

Rimac Group Izvestaj - potvrda o primitku. by Ilko Ćimić on Scribd

Pročitajte više