Roditelji odgojitelji: Nije se smjelo zadirati u pravo i ukinuti mjeru

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

MJERA roditelj odgojitelj ima prostora za doradu, no njezino ukidanje bez da su izvršene pripremne radnje nikako nije smjelo biti provedeno, poručili su iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) nakon sastanka u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade.

"Svi smo se složili da mjera ima prostora za doradu. No, zadiranje u pravo ili ukidanje istoga, bez da su prije izvršene ikakve pripremne radnje nikako nije smjelo biti provedeno i definitivno je loše isplanirano", navode u priopćenju nakon sastanka s državnom tajnicom Željkom Josić na kojem je bilo riječi o problemu koji je nastao odlukom aktualne gradske vlasti da dijelu korisnika u velikom opsegu smanji, a preostalima pravo ukine.

Doznali su, kažu, da Grad Zagreb do danas nije poslao analizu tom nadležnom uredu koji ju je zatražilo.Tvrde i kako je mjera zabilježila pozitivne demografske učinke te su zatražili da se s javnim očitovanjem uključi nadležni državni ured.

"Svi smo suglasni kako će se odlučivati na Visokom upravnom sudu, ali ovaj Ured je direktno odgovoran za nadzor provedbe ovakve mjere na lokalnoj razini", poručuju u priopćenju. Pratit će, kažu, djelovanje Državnog ureda oko problema mjere roditelj odgojitelj u skladu s njihovim ovlastima i podsjećati ih da reagiraju s iznošenjem zaključka i javnog stava.

"Predstoji čekati koliko dugo će Grad Zagreb ignorirati traženje nadležnog nacionalnog ureda te hoće li i njima prezentirati polovične informacije s ciljem manipuliranja o (ne)uspješnosti mjere", zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednica HURO-a Ana Marija Berbić Lacko.

Pročitajte više

 

Pročitajte više