Rumunjski političar o blokadi Schengena: Radimo dobar posao na granici, a Hrvatska ne

Foto: EPA

RUMUNJSKI europarlamentarac i bivši ministar unutarnjih poslova Vasile Blaga poslao je poruku kancelaru Austrije Karlu Nehammeru zbog toga što Rumunjska nije ušla u schengenski prostor. Podsjetimo, EU je odobrila ulazak Hrvatske u Schengen te stopirala ulazak Rumunjske i Bugarske.

Zbog toga je rumunjski političar burno reagirao na Austriju koja je glasala protiv. Blaga je u emisiji National Audience optužio austrijskog kancelara da je cijelo vrijeme lagao Rumunjima te da će neulazak u schengenski prostor stvoriti frustraciju u Rumunjskoj i Bugarskoj.

"Kancelar ste i lažete"

Blaga je sugerirao da austrijski ministar unutarnjih poslova i kancelar igraju ruske igre, prenosi Digi24. " Ako netko pobijedi s ove njihove pozicije, to je Putinova pobjeda", komentirao je.

"Kancelar ste i lažete. Frontex kaže da Rumunjska briljantno radi svoj posao na granici. Austrija i Mađarska to ne rade, Hrvatska to ne radi. Samo politički mali ljudi pribjegavaju takvim lažima.

Ovo će stvoriti frustraciju u Rumunjskoj i Bugarskoj i ako itko pobijedi s ove pozicije, to će biti Putin jer će to stvoriti frustraciju i u Rumunjskoj i u Bugarskoj", rekao je Blaga u emisiji National Audience.

"Austrijski političari u posljednjih 30 godina nakon završetka mandata postanu zaposlenici ruskih tvrtki"

Blaga je rekao da je vrijeme da Rumunjska prestane klečati kada je u pitanju ulazak u schengenski prostor te da će, bez obzira na jučerašnju odluku, Rumunjska 2023. ući u Schengen. 

Blaga je rekao da bi pravi razlozi zašto Rumunjska nije dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen mogli biti u domaćoj politici, ekonomskim pritiscima i ruskom utjecaju. Tijekom intervjua još jednom je napao Austriju i političare te zemlje.

"Gotovo svi austrijski političari, osim rijetkih iznimaka, u posljednjih 30 godina, nakon završetka mandata na mjestu kancelara ili ministra, postanu zaposlenici raznih ruskih tvrtki. Nije to slučajno", komentirao je rumunjski političar.

Pročitajte više

 

Pročitajte više