Rushdie skinut s respiratora i može govoriti, napadač ne priznaje krivnju

Foto: EPA, Profimedia

BRITANSKI pisac Salman Rushdie i dalje je u bolnici u teškom stanju, dan nakon što je više puta uboden nožem na književnom okupljanju u državi New York, dok se njegov napadač na sudu izjasnio da se ne osjeća krivim. No, kako je objavio BBC, Rushdie je skinut s respiratora i može govoriti.

Napadač se ne smatra krivim

Optuženi napadač, 24-godišnji Hadi Matar iz Fairviewa u New Jerseyju, na sudu se u subotu izjasnio da se ne osjeća krivim, objavio je njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Nathaniel Barone. Matar je optužen za pokušaj ubojstva i nanošenje teških tjelesnih ozljeda. 

Rushdie (75), kojem je glava ucijenjena otkako je 1989. objavio Sotonske stihove, spremao se održati predavanje u Chautauqui, na zapadu države New York, kad je na njega nožem nasrnuo Matar i ubo ga više puta. 

Prema okružnom tužitelju Jasonu Schmidtu, Rushdie je uboden triput u vrat i četiri puta u trbuh. Probodeno mu je i oko.

Nakon operacije stavljen na respirator

Pisac je u petak navečer operiran, nakon čega je stavljen na respirator. 

Književnici i političari diljem svijeta osudili su napad. U subotu im se pridružio i američki predsjednik Joe Biden pohvalivši Rushdiejevo zalaganje za "univerzalne ideale".

Policija još nije utvrdila motive za napad, ali je NBC objavio da je preliminarnim policijskim pregledom Matarovih profila na društvenim mrežama ustanovljeno da je bio sklon šijitskom ekstremizmu i iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Matar je rođen u Kaliforniji, ali se nedavno preselio u New Jersey. Uhićen je na mjestu napada, a očevici su kazali da pritom nije ništa govorio. Njegovo iduće saslušanje na sudu bit će u petak.

Pročitajte više