Rusi dronovima kamikazama napali grad 80 kilometara južno od Kijeva

Screenshot: Twitter

REGIONALNI guverner kijevske regije Oleksij Kuleba objavio je da su Rusi dronovima kamikazama napali grad Bila Cerkva koji se nalazi 80 kilometara južno od Kijeva. Nekoliko zgrada je oštećeno, a planuo je i požar koji pokušavaju ugasiti sve dežurne službe.

Kuleba je pozvao sve građane da ostanu u skloništima, a prema pisanju nekolicine ukrajinskih medija navodno je jedna osoba poginula u napadu. Ovo nije prvi puta da Rusi u Ukrajini koriste dronove kamikaze koje im je poslao Iran. Radi se o moćnom oružju o kojem smo ranije detaljno pisali

Za razliku od klasičnih masivnih vojnih dronova koji mogu letjeti velikim brzinama i prijeći ogromne udaljenosti kako bi ispustili projektile, ovi bespilotni sustavi malih su dimenzija, sporiji i potrošni. 

Primjerice, Switchblade 300 težak je oko 2.6 kilograma te se može nositi u ruksaku. Vrlo se lako postavlja i lansira te može 15 minuta letjeti brzinom od 96 km/h, dok njegova kamera i GPS sustav snimaju neprijateljsku poziciju ili objekte. Kada nacilja metu i dobije naredbu, dron može ubrzati na 160 km/h i zabiti se u određeno područje, pri čemu eksplodira.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više