Rusi nakon mjeseci šutnje priznali da im je Kijev oborio skupocjenu leteću tvrđavu

Screenshot: X

Rusija je raspisala tjeralicu za pukovnikom ukrajinskih oružanih snaga Mikolom Dzjamanom zbog uništenja ruskog zrakoplova u ruskom zračnom prostoru, potvrdila je tiskovna služba Istražnog odbora za rusku državnu novinsku agenciju TASS. 

"Okružni sud u Moskvi odobrio je zahtjev istražitelja iz Istražnog odbora Ruske Federacije za raspisivanje tjeralice za zapovjednikom 138. raketne protuzračne brigade ukrajinskih oružanih snaga, pukovnikom Mikolom Dzjamanom", navodi se. 

Dzjaman je u odsutnosti optužen za počinjenje terorističkog napada koji je rezultirao smrću. Istražni odbor naglasio je da je riječ o slučaju obaranja ruskog zrakoplova koji je 23. veljače ove godine patrolirao ruskim zračnim prostorom. 

Dodaju da taj zrakoplov nije imao naoružanje i nije bio namijenjen za izravna borbena djelovanja. "Unatoč tome, pukovnik Dzjaman izdao je svom podređenom vojnom osoblju nezakonitu zapovijed da uništi ovaj zrakoplov. To je dovelo do smrti 10 članova posade i uništenja zrakoplova", istaknuli su. 

Na mjestu pada izbio velik požar

23. veljače oboren je A-50, ruski zrakoplov za rano upozoravanje i kontrolu. Zrakoplov je pao u Krasnodarskom kraju, a lokalno stanovništvo prijavilo je da je na mjestu pada izbio velik požar. Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Olekščuk objavio je tada da su ukrajinske snage odgovorne za obaranje aviona.

Ruski Telegram kanali, uključujući i Fighter bomber koji se povezuje s ruskim zračnim snagama, nagađali su da je pad aviona posljedica "prijateljske vatre". 

A-50 spada u leteće radare namijenjene nadzoru zračnog prostora, kopna i morske površine. Razvijen je krajem 70-ih godina prošlog stoljeća. Bjeloruski Hajun je ranije izvijestio da Rusi raspolažu s devet takvih letjelica. Svaki zrakoplov košta 330 milijuna dolara. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.