Rusi navodno smijenili zapovjednika koji je teško poražen u velikoj tenkovskoj bitci

Foto: Twitter

INSTITUT za proučavanje rata (ISW) se u najnovijem izvješću osvrnuo na glasine o smjeni zapovjednika Istočnog vojnog okruga, general-pukovnika Rustama Muradova. Iako ISW trenutno ne može potvrditi navedene glasine, više ruskih vojnih blogera je potvrdilo informaciju o smjeni. 

Muradov je preuzeo zapovjedništvo nad ruskim Istočnim vojnim okrugom 6. listopada prošle godine. ISW navodi kako Muradov snosi odgovornost za provedbu niza katastrofalnih ofenzivnih vojnih operacija u Donjeckoj oblasti tijekom posljednjih pet mjeseci. 

Neovisni medij piše da je Muradov optužen za nesposobnost

Jedan vojni bloger je objavio kako je Muradov na "odmoru". Drugi vojni blogeri su komentirali kako je smjena pozitivan korak, ali dodaju kako će izbor njegove zamjene biti puno važniji od same smjene.

Dio vojnih blogera smatra kako je Muradov odgovoran za značajne ruske vojne neuspjehe, uključujući velike gubitke pretrpljene u napadu na Pavlivku u listopadu i studenom 2022. te dugotrajne i neuspješne pokušaje da se zauzme Vuhledar.

Neovisni ruski medij Vazhnye Istorii, pozivajući se na izvore bliske ruskom glavnom stožeru, objavio je da je ruski glavni stožer optužio Muradova za nesposobnost zbog neuspjeha na bojnom polju i značajnih gubitaka.

Nagađa se o smjeni još jednog zapovjednika

Pojavila su se nagađanja da Moskva razmatra i otpuštanje zapovjednika Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnika Jevgenija Nikiforova, čije snage djeluju duž linije Kupjansk-Svatove-Kreminna u istočnoj Ukrajini.

Unatoč tome što ISW ne može potvrditi glasine o smjenama ni Muradova ni Nikiforova, iz think tanka ističu kako je vrijedno pažnje da ruski vojni blogeri raspravljaju o potencijalnim smjenama zapovjednika povezanih s područjima operacija u kojima ruske snage uglavnom nisu mogle osigurati značajne dobitke ili su pretrpjele velike gubitke. 

Nisu se pojavila nagađanja o smjeni zapovjednika Središnjeg vojnog okruga, general-pukovnika Andreja Mordvičeva ili zapovjednika Južnog vojnog okruga, general-pukovnika Sergeja Kuzovljeva. S obzirom na to da njihovi vojnici nisu pretjerano angažirani na kritičnim područjima fronte, Mordvičev i Kuzovljev vjerojatno neće postati meta bijesa Kremlja jer trenutno nisu odgovorni za značajne neuspjehe.
 

Pročitajte više