Rusi objavili snimku: "Ispalili smo hipersoničnu raketu"

Screenshot: Rusko Ministarstvo obrane

RUSIJA je obavila uspješno testiranje hipersoničnog krstarećeg projektila Cirkon, objavilo je danas rusko ministarstvo obrane dodajući da je projektil preletio oko 1000 kilometara.

Projektil je ispaljen iz Barentsova mora te je pogodio metu u Bijelom moru, tvrdi ministarstvo.

 

"Nitko drugi nema ovakvo oružje" 

Snimka koju je objavilo ministarstvo prikazuje ispaljivanje projektila s broda. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je opisao Cirkon kao "dio nove generacije oružanih sustava kakve nema nitko drugi".

Rusija je prošle godine provela više testiranja projektila Cirkon, koji je ispalila s ratnih brodova i podmornica. Prošlog mjeseca je testno lansirala i novi interkontinentalni projektil Sarmat koji može nositi nuklearne bojeve glave, podsjeća Reuters.

Testiranje interkontinentalne rakete Sarmat

Ruska vojska pretrpjela je velike gubitke u ljudstvu i opremi tijekom svoje tromjesečne invazije na Ukrajinu, koju naziva "specijalnom operacijom", ali je nastavila provoditi testiranja oružja kako bi podsjetila svijet na svoju snagu u raketnoj tehnologiji.

Prošlog je mjeseca probno lansirala novu interkontinentalnu raketu Sarmat sposobnu za nuklearni napad, koja može nositi 10 ili više bojevih glava i pogoditi Sjedinjene Države.

Pročitajte više