Rusi objavili snimku: Uništili smo moćne tenkove. Analiza AP-a: To je bio traktor

Screenshot: Twitter

RUSIJA je ovoga tjedna objavila snimku koja podupire tvrdnju da je njezina vojska digla u zrak neke od najmoćnijih ukrajinskih tenkova, no analiza AP-a je pokazala da se zapravo radilo o uništenju traktora. 

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u utorak video na Telegramu i navelo da prikazuje "snimke uništenja oklopnih vozila, uključujući tenkove Leopard". Video su naveliko prikazivali ruska televizija i portali navodeći da ga je snimio helikopter KA-52. 

Što je pokazala analiza? 

No analiza AP-a pokazuje da se zapravo radilo o uništenju poljoprivrednih strojeva, točnije o prskalici i dva traktora (kombajna) koji se koriste u žetvi. Naime, vozilo koje je pogodio ruski projektil ima četiri velika kotača te je visoko postavljeno od tla. Tenkovi Leopard 2 su nisko postavljeni i imaju gusjenice.  

Dodatno, tenkovi na bojišnici se obično skrivaju iza vegetacije ili zgrada te izlaze na otvoreno samo kada se spremaju zapucati, rekla su AP-u dva stručnjaka za vojna vozila. Bilo bi vrlo neobično da tenkovi budu parkirani na otvorenom, gdje su lake mete, kazali su.  

Pročitajte više