Rusi uklonili video o "ukrajinskim nacistima" nakon što je otkriveno da je lažan

Screenshot: Twitter

RUSKO ministarstvo vanjskih poslova je u ponedjeljak objavilo dvominutni video koji je trebao poslužiti kao neoboriv dokaz kako ukrajinske snage zlostavljaju ruske civile. Snimka, koja je snimljena kamerom na instrument ploči automobila, prikazuje vozilo s ukrajinskom zastavom kako se zaustavlja prije nego što iz njega iskoče dvojica maskiranih vojnika.

Jedan od vojnika verbalno napada žena, a potom i puca iz puške prema automobilu u kojem su žena i dijete. "Jednom nacisti, uvijek nacisti. Ovo je vrsta terora u kakvom žive Ukrajinci: svjedočite kako ukrajinska vojska grdi i puca na majku s djetetom na stražnjem sjedalu, nazivajući je 'svinjom' i 'ološem' jednostavno zato što... govori ruski. Nema nacista, kažu...", napisali su iz ruskog ministarstva vanjskih poslova na službenom Twitteru. 

"Naši dečki nespretno vježbaju"

Međutim, provjerom je utvrđeno kako je video snimljen duboko u Donjeckoj oblasti, na području koje je pod kontrolom Rusije. Dodatno, korištenje kamera na instrument ploči je strogo zabranjeno na teritoriju pod ukrajinskom kontrolom. Čak su i prokremaljski Telegram kanali priznali kako je video lažan, piše Daily Beast

"Video je lažan. Naši (dečki) nespretno vježbaju. U provođenju takvih informacijskih operacija, naši (momci) još uvijek moraju učiti i učiti”, napisao je proratni kanal Notes of a Veteran, jedan od prvih koji je počeo dijeliti snimku. Do utorka poslijepodne rusko ministarstvo vanjskih poslova je izbrisalo video sa svog Twittera, ali nije priznalo da je lažan.

 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više