Rusi oduševljeni Milanovićem: "Rekao je ono što mnogi misle"

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U RUSKIM medijima puno je interesa izazvala izjava predsjednika Milanovića koji je jučer rekao kako hrvatski vojnici neće sudjelovati u obrani Ukrajine ako dođe do eskalacije sukoba s Rusijom. Prenose i kako je Ukrajina reagirala na tu izjavu pozivanjem hrvatske veleposlanice na razgovor. 

 

No najviše su se posvetili Milanovićevoj izjavi. Prenijeli su je brojni ruski mediji, a njome se posebno pozabavilo rusko izdanje Russia Todaya koje je o njoj razgovaralo s Timofejem Boradačovim, ravnateljem ruskom HSE Centra za sveobuhvatne europske studije.

"Rekao je otvoreno ono što sada mnogi misle"

On je u izjavi za RT rekao da je izjava hrvatskog predsjednika "samo vrh ledenog brijega".

“Europski političari dobro su svjesni da Washington jednostavno pokušava uvući Europu u sukob. Stoga svaka europska država sada pokušava igrati svoju igru. Primjerice, Njemačka i Francuska pokušavaju se kloniti ove priče, ali je hrvatski predsjednik samo otvoreno izrazio ono što sada mnogi misle”, rekao je Bordačov.

Tumačenja Milanovićeve izjave pojavila su se i u drugim ruskim medijima, s ovim naglascima: "Deficit jedinstva u NATO-u", "Ukrajini nije mjesto u NATO-u", "Hrvatska će povući svoju vojsku iz NATO-a u slučaju sukoba", "Odgovornost za eskalaciju je na Washingtonu, kaže hrvatski predsjednik", "Kijev osupnut i razočaran izjavama iz Hrvatske".

"Milanović je shvatio da nije Rusija ta koja izaziva sukobe i želi nekoga napasti"

Ruski mediji Milanovićevu izjavu gotovo unisono iščitavaju kao ozbiljno razmimoilaženje među članicama NATO-a. Kažu i kako nijedna članica osim Češke zasad nije spremna poslati svoju vojsku u slučaju eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine. 

Ruski mediji pišu i kako je "Milanović shvatio da nije Rusija ta koja izaziva sukobe te da ne namjerava nikoga napasti".

Pročitajte više