Rusi pobjegli od mobilizacije u Južnu Koreju. Mjesecima su zarobljeni na aerodromu

Ilustracija: EPA

PETORICA Rusa koji su pobjegli iz Rusije nakon što je u rujnu prošle godine proglašena vojna mobilizacija se još uvijek nalaze u južnokorejskoj međunarodnoj zračnoj luci Incheon. Trojica muškaraca stigla su u zračnu luku prošlog listopada, a dvojica u studenom, tvrdi njihov odvjetnik Lee Jong-Chan. Međutim, već mjesecima borave u zračnoj luci jer su ih južnokorejske vlasti odbile primiti. 

Južnokorejsko Ministarstvo pravosuđa je odbilo njihove zahtjeve za dobivanjem izbjegličkog statusa, tako da trenutno borave u čekaonici zračne luke gdje čekaju odluku o žalbi. “Osiguran im je jedan obrok dnevno, a to je ručak, ali ostatak dana žive od kruha i pića. Mogu se tuširati, ali moraju ručno prati svoju odjeću i ne mogu napustiti područje odlaska i bescarinske zone”, opisao je odvjetnik. 

"Velika je vjerojatnost da će biti mobilizirani ako se vrate kući"

"Imaju ograničen pristup medicinskoj skrbi, ali nemaju nikoga tko bi se brinuo o njihovom mentalnom zdravlju, što je važno s obzirom na njihovu neizvjesnu situaciju", dodao je.

Južnokorejska skupina koja se bori za ljudska prava je u prošlomjesečnom priopćenju pozvala vlasti da muškarcima odobre izbjeglički status jer su oni odbili postati "oruđe za ubojstvo" i "velika je vjerojatnost da će biti pritvoreni ili prisilno mobilizirani” ako se vrate kući. 

Ministarstvo pravosuđa je procijenilo da odbijanje regrutacije nije razlog za priznavanje statusa izbjeglice. Odvjetnik tvrdi da se odbijanje muškaraca da služe vojsku "politički motivirano s obzirom na trenutnu situaciju da rat u Ukrajini nije u skladu s međunarodnim pravom", piše CNN

Južna Koreja ozbiljno shvaća izbjegavanje vojnog roka

"Oni su političke izbjeglice koje se suočavaju s progonom. Oni koji podnose zahtjev za status izbjeglice nakon što su pobjegli od političkog i vjerskog progona iz svojih domovina imaju pravo na zaštitu prema međunarodnom pravu... Kao razvijena, demokratska država koja jamči ljudska prava, Južna Koreja je neprimjetno odbila izbjeglice koje su se protivile ratu", stoji u priopćenju skupine za ljudska prava. 

Muškarci su se žalili, sud će 31. siječnja donijeti odluku o tome hoće li njihov slučaj biti poslan na novu procjenu u Ministarstvo. Ako sud presudi u njihovu korist, Ministarstvo pravosuđa morat će ponovno razmotriti njihove zahtjeve za status izbjeglice. Južna Koreja ima obveznu vojnu službu i ozbiljno shvaća izbjegavanje vojnog roka.
 

Pročitajte više