Rusi su na Krimu napravili svemirski kompleks. Sada je na meti Ukrajinaca

Foto: Wikimedia

Ukrajinski poluotok Krim je, sa svojim visokim planinama, vedrim vremenom, minimalnim zakrčenjem radiovalovima i samom lokacijom na jugu, bio idealno mjesto za sovjetski komunikacijski sustav.

Upravo zato je 1959. godine započela izgradnja sovjetskog svemirskog programa u Jevpatoriji, nekih 160 kilometara od današnje linije fronte na jugu Ukrajine. Sovjeti su izgradili ogromnu svemirsku radijsku instalaciju od 10 velikih tanjura i popratnih postrojenja za energiju i kontrolu, piše Forbes.

Sovjetska mreža komunikacija

U sklopu velike sovjetske mreže svemirske komunikacije lokacija u Jevpatoriji nazvana je NIP-16. Osmišljena je za komunikaciju sa sondama koje su 60-ih i 70-ih letjele prema Marsu i Mjesecu, ali - zahvaljujući nedavnim nadogradnjama - može komunicirati i s modernim špijunskim satelitima Lotos-S i navigacijskim satelitima GLONASS. Ovi potonji odgovor su Rusije na američke GPS satelite.

Upravo zato je ruska vlada nakon okupacije Krima 2014. godine preuzela kontrolu nad postrojenjem i stotinama tamošnjih zaposlenika, dok je Ukrajina u najmanje dva navrata od prosinca bombardirala lokaciju projektilima.

U nedjelju je ukrajinska vojska ispalila najmanje četiri američka projektila ATACMS na NIP-16. Vatra je buktala čitavu noć, a satelitske snimke od jučer pokazuju znakove eksplozije u ogromnoj bazi.

Znanstvenici bi se sigurno zgrozili nad ikakvom štetom nastalom na satelitu i tamošnjim instrumentima. Tisuće sovjetskih regruta instalaciju su izgradile u vrijeme kada su vlade ulagale gigantske resurse u istraživanje svemira.

Legitimna meta

Ipak, NIP-16 također je legitimna vojna meta. Njegovih osam radioodašiljača i dva prijemnika možda su trenutno izvan funkcije, ali drugi odašiljači i prijemnici mogu slati i primati signale od satelita za nadzor, komunikaciju i navigaciju, uključujući letjelice Liana i GLONASS.

Sateliti GLONASS pomažu u navođenju najmoćnije ruske zračne artiljerije: kliznih bombi KAB. U sklopu obavještajnog sustava Liana sateliti Lotos-S otkrivaju elektromagnetsko zračenje vojnih meta poput plovila na moru i određuju njihovu lokaciju. Moguće je da sateliti Liana “slušaju” signale ukrajinskih eksplozivnih pomorskih dronova koji uništavaju rusku crnomorsku flotu.

NIP-16 je teška meta. Njegovi tanjuri, generatori i kontrolna postrojenja raštrkani su na dva velika kampusa. Najuočljiviji dijelovi - stari tanjuri - građeni su vrlo čvrsto. Ruski povjesničar Anatolij Zak kaže kako su graditelji za izgradnju koristili dijelove starih željezničkih mostova, oklope neiskoristivih podmornica i rotirajući mehanizam umirovljenog ratnog broda.

Ukrajinci će trebati izvesti još mnogo napada kako bi nanijeli ozbiljnu štetu bazi, a kamoli ju uništili. Jasno je da uništavanje ovog sustava neće eliminirati sposobnost Rusa da komuniciraju sa svojim satelitima, već će ju samo ograničiti. Rusi imaju i druge svemirske baze, a nijedna od njih nije toliko blizu fronti u Ukrajini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.