Rusi: Ukrajinska vojska gađa nas iz HIMARS-a novim raketama

Foto: Profimedia

UKRAJINSKA vojska počela je koristiti novi tip rakete za američke višecijevne raketne sustave (MLRS) HIMARS tijekom granatiranja u Luhansku, rekao je za rusku novinsku agenciju RIA Aleksej Getmanski, dužnosnik takozvane Luhanske Narodne Republike.

Ranije u ponedjeljak agencija je izvijestila da je u 1:40 po moskovskom vremenu ukrajinska vojska napala Starobelsk iz M142 HIMARS MLRS, navodeći da su oštećeni i dječji vrtić, tri stambene zgrade i lokalni stadion.

"Ovo je drugi grad u kojem su testirali ovu vrstu raketa. Ova raketa, M30, ispaljuje se iz lansera M142 HIMARS", rekao je Getmanski, dodavši da je korištenje ovih raketa zabilježeno i neki dan u gradu Brianki. 

Prema njegovim riječima, novi tip projektila razlikuje se po tome što je punjen šrapnelima, kuglicama malog promjera izrađenim od volframa. Takve su rakete dizajnirane za uništavanje neprijateljskog pješaštva, no Getmanski je rekao da su, budući da je jedna od raketa pogodila centar grada, meta bili civili. 

Raketni sustav za višestruko lansiranje HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) razvili su BAE Systems i Lockheed Martin 1996.-2000. Temeljen na troosovinskoj šasiji s kotačima, može nositi šest raketa ili jednu operativno-taktičku balističku raketu. Učinkoviti domet paljbe za pojedine vrste projektila doseže 80 kilometara.

Pročitajte više