Rusija: Gađali smo skladište oružja, a ne šoping-centar

Foto: EPA

RUSIJA tvrdi da je požar u trgovačkom centru Kremenčuk uzrokovan napadom na skladište oružja na tom području, a ne izravnim napadom na centar. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je ispalilo projektile na skladište oružja u gradu i da je požar izazvala naknadna eksplozija streljiva.

"Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju s napadima na vojne objekte na teritoriju Ukrajine. Dana 27. lipnja, u gradu Kremenčuku, ruske zračne snage izvele su napad visoko preciznim zračnim oružjem na hangare s oružjem i streljivom iz SAD-a i europskih zemalja", piše u priopćenju.

"Požar u nefunkcionalnom trgovačkom centru"

"Kao rezultat visokopreciznog udara, pogođeno je oružje i streljivo zapadne proizvodnje koncentrirani u skladištu za daljnju otpremu ukrajinskoj skupini vojnika u Donbasu. Detonacija uskladištenog streljiva za zapadno oružje izazvala je požar u nefunkcionalnom trgovačkom centru koji se nalazi uz tvornicu", tvrdi rusko ministarstvo.

Lokalni ukrajinski guverner Dmitro Lunjin kaže da u blizini nema vojnog cilja koji bi Rusija mogla gađati.

Svjetski čelnici podržali su tvrdnju Ukrajine nazivajući napad ratnim zločinom.

Broj osoba pognulih u ruskom raketnom napadu na trgovački centar u središnjem ukrajinskom gradu Kremenčuku narastao je na 18. Ured ukrajinskog državnog tužitelja je rekao da se više od 40 osoba vode kao nestale.

Ukrajina: Rusi ispalili rakete iz bombardera

"Okupatori su ispalili rakete prema trgovačkom centru gdje se nalazilo više od tisuću civila", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na Telegramu, gdje je također objavio snimku koja prikazuje crni dim kako se podiže iz zapaljene zgrade.

Požar je ugašen u ponedjeljak navečer, rekle su lokalne vlasti.

Ukrajina je za napad okrivila Rusiju, rekavši da su korištene rakete zrak-zemlja X-22 ispaljene iz bombardera velikog dometa Tu-22.

Pročitajte više

 

Pročitajte više