Rusija gomila vojsku, Ukrajina spominje "krvavi masakr". Održan ključan sastanak

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin su na virtualnom sastanku započeli razgovore o Ukrajini i ostalim temama, izvijestila je ruska televizija.

Rusija i njezine banke mogle bi se naći na udaru do sada najstrožih sankcija.

Sankcijama bi mogle biti pogođene najveće ruske banke, a time i sposobnost Moskve da rublje konvertira u dolare i ostale valute.

 

Upotreba sile

Kremlj je više puta odbacio optužbe da planira invaziju na Ukrajinu te ponavlja da je raspoređivanje vojnika na granici s Ukrajinom isključivo obrambene naravi.

Štoviše, Rusija strahuje od ukrajinskih namjera i traži jamstva da Kijev neće posegnuti za silom da vrati teritorij koji je pod kontrolom proruskih separatista.

No Moskva sve više diže glas zbog zapadne vojne pomoći Ukrajini te poručuje da želi imati "dobre, predvidljive odnose s SAD-om".

"Rusija ne namjerava nikoga napasti, ali gajimo određene zabrinutosti i imamo vlastite crvene linije", kazao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

"Jasno će dati do znanja da će Rusija pretrpjeti stvarnu štetu ako odluči nastaviti"

Ukrajina i snage NATO-a, međutim, ne prestaju prozivati Rusiju za gomilanje vojnika blizu granice i planiranje napada. Moskva to poriče, a SAD poziva obje zemlje da se vrate nizu sporazuma potpisanih 2014. i 2015. čiji je cilj okončanje rata u istočnoj Ukrajini.

Prije svog prvog izravnog razgovora s Putinom Biden se u ponedjeljak konzultirao s europskim saveznicima o mogućim sankcijama protiv Rusije i zatražio čvrst zajednički stav u podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. 

"Jasno će dati do znanja da će Rusija pretrpjeti stvarnu štetu ako odluči nastaviti, ali će dati do znanja i da postoji učinkovit način za napredak u pogledu diplomacije", rekao je dužnosnik novinarima.

Sigurnosna jamstva

Dvojica lidera ulaze u pregovore s oskudnim prostorom za postizanje kompromisa, ocjenjuje Reuters.

Putin će tražiti pravno obvezujuća sigurnosna jamstva da se NATO više neće širiti na istok ni razmještati svoje oružje blizu ruskog teritorija, uključujući u Ukrajini.

Ukrajinski ministar: Doći će do krvavog masakra

Ukrajinski ministar obrane Oleksiy Reznikov rekao je za CNN da će doći do "stvarno krvavog masakra" ako Rusija odluči napasti Ukrajinu te upozorio da će se "ruski momci također vratiti u lijesovima".

Reznikov je pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da čvrsto stane protiv Moskve.

"Ako mogu savjetovati predsjednika Bidena, želio bih da artikulira gospodinu Putinu da nikakve crvene linije sa strane Kremlja ne bi trebale biti ovdje. Crvena linija je ovdje u Ukrajini i civilizirani svijet će reagirati bez oklijevanja", rekao je Reznikov za CNN u ekskluzivnom intervjuu u ponedjeljak.

"Ideja da se ne provocira Rusija neće uspjeti", dodao je.

Objavljene nove satelitske snimke ruske vojske na ukrajinskoj granici

Američki mediji nastavljaju iznositi dokaze ruskog gomilanja snaga uz granicu s Ukrajinom i priprema za moguću invaziju.

Nakon što je The Washington Post objavio dokument američkih obavještajnih službi s kartom navodnih planova za rusku invaziju Ukrajine i satelitskim snimkama ruskih pojačanja uz granicu, Fox News je u ponedjeljak objavio nove, još detaljnije satelitske snimke gomilanja ruskih snaga uz granicu s Ukrajinom. 

Fox News je snimke dobio od američke satelitske tvrtke Maxar Technologies, koja ih prikuplja posljednjih mjesec dana. Objavljene satelitske snimke prikazuju nekoliko lokacija na zapadu Rusije, kao i jednu na Krimu, na kojima su raspoređene ruske taktičke borbene skupine koje sadrže vojnike i opremu, odnosno teško naoružanje i vojna vozila. 

Pročitajte više