Rusija iznenada počela gomilati snage. Ukrajinski general: Situacija nije mirna

Foto: EPA

RUSIJA koncentrira vojnike i opremu u blizini granice nasuprot Harkiva za mogući ponovni napad na drugi najveći grad u Ukrajini, upozorio je general odgovoran za obranu grada.

Brigadni general Serhij Meljnik, zapovjednik garnizona u Harkivu, rekao je za Telegraph da Rusija redovito ispaljuje tenkovske granate i šalje iranske bespilotne letjelice kamikaze preko granice otkako se u kolovozu povukla s položaja sjeverno od grada. "Situacija nije mirna. S druge strane granice Rusi gomilaju velik broj vojnika i opreme. Što će sljedeće učiniti, još ne znamo", rekao je Meljnik u ponedjeljak za Telegraph te nastavio:

"Možemo nagađati - ili će krenuti u smjeru Harkiva ili prema Donjecku. Kada se počnu kretati u borbenom poretku, shvatit ćemo kamo idu."

"Možemo očekivati neku vrstu zlobe od Putina"

To bi moglo značiti da Rusija mobilizacijom pokušava popuniti postrojbe brže nego što su mnogi zapadni analitičari sugerirali. Vladimir Putin je prije tjedan dana najavio djelomičnu mobilizaciju u Rusiji. Mnogi zapadni analitičari ukazivali su na to da ročnicima treba dva do tri mjeseca da stignu na bojište jer ih prije toga treba obučiti, opremiti i integrirati u njihove jedinice.

Međutim, izvješća iz Rusije sugeriraju da su mnogi ročnici poslani u postrojbe na prvoj liniji uz samo jedan dan obuke.

Brigadni general Meljnik rekao je da su ruske brigade koje su se početkom rujna povukle preko granice pretrpjele velike gubitke, ali očekuje da će Rusi pokušati raspršiti rezerviste među postojećim jedinicama kako bi smanjili rizik od pobune.

"Ako mislite da se mobilizirani rezervisti okupljaju u jednu brigadu, u velikoj ste zabludi. Ruska 200. brigada koja se ovdje borila ima 40 ili 50 posto gubitaka. Dakle, rezervisti će popuniti ovih 50 posto. Tada će mobilizirane podijeliti među ostalim borbenim postrojbama tako da neće moći pobjeći", objasnio je Meljnik i dodao:

"Ako pokušaju pobjeći, jamčim vam da će prvi, drugi i treći koji to učini dobiti metak u glavu. Bit će to masakr mobiliziranih muškaraca koji pokušaju pobjeći. Prijetnja ipak ostaje. Znate i sami koliko je Putin ambiciozan. Mislite li da će zaboraviti gorčinu poraza u regiji Harkiv? Mislim da neće. Dakle, možemo očekivati neku vrstu zlobe od njega."

Kako su Rusi pokušali zauzeti grad u veljači

Meljnik je vodio obranu Harkiva otkako su ruske snage prešle granicu i pokušale opkoliti i zauzeti grad u veljači. Ukrajinci su ih odbacili dalje od grada ograničenom protuofenzivom u svibnju, ali Rusi su se zadržali duž granice i unutar dometa raketa.

Bitka u zaleđu grada tijekom ljeta bila je gorka. Andrij Tonko, 53-godišnji zapovjednik ukrajinskog tenka koji je još uvijek ukopan u tamošnjoj šumi, opisao je zastrašujuće topničke baražne vatre i brzu protuvatru koja je i najmanje oklijevanje činila smrtonosnim.

"Ako ostaneš miran, mrtav si. Prvi put kad smo bili pod vatrom, samo su nas zasuli minobacačima. Imali su dron koji nas je primijetio. Ležali smo ispod tenka i onda smo shvatili da smo gotovi ako ostanemo tu", rekao je Tonko. Ubrzo nakon toga šuma oko njih bila je izložena napadu zapaljivim fosfornim bombama. Šikara na tom području još je pougljenjena.

"Ne kažem da je pješaštvu lako, imaju i oni svojih problema. Ali ako ste u tenku, vi ste prva meta koju neprijatelj traži. U trenutku kada vas ugledaju, vi ste pod vatrom - minobacači, topništvo, rakete. Zatim su tu i nagazne mine", govori Tonko. Posada - za koju general kaže da je najbolja u njihovoj brigadi iako oni to odbacuju - tipična je za dobrovoljačku vojsku koja se bori u ovom ratu, a zastarjela oprema koristi se i dalje unatoč zapadnim isporukama oružja.

Ukrajina traži tenkove

Tonko je prvi put služio na tenkovima tijekom vojnog roka u sovjetskoj vojsci 80-ih godina. Njegov vozač mehaničar je 44-godišnji administrator IT sustava Konstantin Kolomejes. Topnik, 39-godišnji Serhij Lupčik, vodio je trgovinu igračkama. I oni su prije mnogo godina služili vojni rok. Nitko od njih nije bio u borbi prije ovog ljeta.

Njihov tenk je stariji model T-64, izvorno oduzet Rusima. Tonko kaže da tenkisti više vole vozilo na koje su navikli te da je njegova posada navikla na T-64, ali dodaje da je ovaj tenk u osnovi inferioran čak i prema T-72 u svemu, od optike do motora. Njegov eksplozivno-reaktivni oklop bio je dobar 70-ih. Sada postoje modernije stvari, ističe zapovjednik.

Ukrajina neprekidno od Zapada traži tenkove NATO-ovih standarda. Njemačka, koja proizvodi Leopard, tenk koji najviše odgovara potrebama Ukrajine, glatko je to odbila. Amerikanci su nagovijestili da bi tenkovi mogli biti dio pomoći, ali ih još nisu dostavili.
U posljednjoj ofenzivi prije dva tjedna posada se suočila sa slabim otporom: "Nismo djelovali ni na jedan neprijateljski tenk. Samo na neke fiksne pozicije. Topnička priprema je uspjela."

Rusi su istjerani iz sjevernog dijela Harkivske regije prije dva tjedna u ofenzivi koordiniranoj s velikim probojem prema Kupjansku i Izjumu na jugu. Napad je ovdje bio uglavnom zasjenjen većim napadom, ali nije bio ništa manje pažljivo pripremljen.

General Meljnik, koji je zapovijedao sjevernom ofenzivom, opisao ju je kao demonstrativni podupirući napad koji je doveo do brzog ruskog kolapsa.

"Granica je sigurna"

"Prije početka ofenzive sustavno smo onemogućili njihovu logistiku. Radili su topništvo i HIMARS. Dali smo im koordinate za gađanje i razbili njihova skladišta, cisterne goriva, logistiku, streljivo. Više nisu mogli operirati. Možda su dobili zapovijed za povlačenje. Ne znam što se dogodilo. No, kako su nam rekli mještani, navečer su još bili tu, a ujutro su nestali. Ostavili su svu opremu", rekao je Meljnik za The Telegraph.

Granica je sada sigurna, a ruske i ukrajinske snage stoje jedne nasuprot drugih. Ali tenkovska vatra događa se svakodnevno, ponekad eskalirajući u prekogranične dvoboje, kaže general Meljnik.

"Sada uzvraćamo. Ranije nismo, ali smo se zasitili toga. Ne pucamo na Belgorod i druga naselja. Samo na vojne položaje", objasnio je ukrajinski general. Granata je ranije ovog tjedna ubila dva civilna liječnika u civilnom vozilu u blizini Strilčija, pograničnog sela u kojem su ruski tenkovi posebno aktivni.

Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u nedjelju da je Ukrajina dobila američki napredni raketni sustav zemlja-zrak (NASAMS), koji je Kijev tražio mjesecima. Brigadni general Meljnik zanijekao je da su takvi sustavi već stigli do Harkiva.

"Potrebni su nam neki moderni sustavi američke ili britanske proizvodnje koji rade na malim udaljenostima. Predsjednik je upravo rekao da su ti sustavi stigli, ali ja ne znam ništa više o njima", rekao je.

Pročitajte više