Rusija je postala glavni opskrbljivač Ukrajine oružjem

Screenshot: Ukrajinska vojska

ZAROBLJENI i napušteni ruski tenkovi, haubice i borbena vozila - s kojih su na brzinu uklonjene taktičke oznake Z i ponovno nacrtani ukrajinski križevi - okreću se protiv svojih bivših vlasnika dok ukrajinska vojska napreduje u istočnom dijelu zemlje.

Ukrajinski brzi proboj u Harkivskoj regiji prije mjesec dana završio je prelaskom stotina komada ruskog oklopa u ruke Kijeva, ističu vojni dužnosnici, jer je ruska vojska ostavila svoje teško naoružanje i skladišta zaliha u neorganiziranom povlačenju, piše The Wall Street Journal.

 

Jedan dio ruske vojne opreme bio je spreman za trenutnu uporabu, dok je ostatak na popravku prije povratka na front. Tenkovi, vozila i topovi koji su previše oštećeni da bi se mogli spasiti kanibaliziraju se radi rezervnih dijelova. Rusija je za sobom ostavila i velike količine sovjetskih standardnih topničkih granata koje su u Ukrajini bile gotovo potrošene.

Ovaj plijen pomaže ukrajinskim snagama u zauzimanju dijelova istočne regije Donjeck, uključujući grad Liman, te probijanju dalje na istok u obližnji Luhansk. Kijev je povratio više od 10.000 četvornih kilometara zemlje na istoku tijekom rujna, uz napredak i na jugu.

"Počeli smo kao pješačka bojna, sad pomalo postajemo mehanizirana bojna"

Jedna ukrajinska bojna zaplijenila je 10 modernih tenkova T-80 i pet samohodnih haubica 2S5 Giacint kalibra 152 mm nakon što je u rujnu ušla u grad Izjum, rekao je zamjenik načelnika stožera Ruslan Andrijko.

"Imamo toliko trofeja da ne znamo što ćemo s njima. Počeli smo kao pješačka bojna, a sada pomalo postajemo mehanizirana bojna", dodao je Andrijko.

Načelnik stožera ukrajinske topničke bojne na harkivskom frontu rekao je da njegova postrojba sada koristi i četiri nedavno zarobljene ruske samohodne haubice 2S19 Msta kalibra 152 mm, uz topove američke proizvodnje, te da ima obilje streljiva sovjetskog kalibra.

"Rusi više nemaju prednost u vatrenoj moći. Razbili smo sve njihove topničke jedinice prije nego što smo krenuli u ofenzivu, a onda smo krenuli naprijed tako brzo da nisu imali vremena čak ni napuniti gorivom svoje tenkove. Samo su pobjegli i ostavili sve", rekao je ukrajinski časnik za The Wall Street Journal.

Moskva je postala najveći dobavljač teškog naoružanja u Ukrajini

U kombinaciji s oružjem zarobljenim tijekom ruskog povlačenja iz Kijeva i drugih dijelova sjeverne Ukrajine u travnju, ovi nedavni dobici pretvorili su Moskvu u daleko najvećeg dobavljača teškog naoružanja Ukrajini, daleko ispred SAD-a ili drugih saveznika. Međutim, zapadna oružja obično su naprednija i preciznija.

Ukrajina je zarobila 460 ruskih borbenih tenkova, 92 samohodne haubice, 448 borbenih vozila pješaštva, 195 oklopnih borbenih vozila i 44 višecijevna raketna sustava, prema vizualnim dokazima prikupljenim s društvenih mreža i Oryxa, obavještajne konzultantske tvrtke. Pravi broj je vjerojatno veći jer se ne snima sva zaplijenjena oprema.

"Nešto od toga pripada u muzej"

Nije sva oprema vrhunska. "Ono što Ukrajincima pada u ruke je mješavina moderne opreme koju mogu koristiti prilično učinkovito i stvari koje zaista pripadaju muzejima", rekao je Jakub Janovski, koji sastavlja popis gubitaka oružja u Oryxu.

Rusija je također zaplijenila nešto ukrajinskog oružja, uglavnom u prvim danima rata, dok je osvajala velike dijelove zemlje. Prema Oryxovoj računici, Rusija je od veljače zarobila 109 ukrajinskih tenkova, 15 samohodnih topova i 63 borbena vozila pješaštva.

Kod Izjuma je Ukrajina stekla naprednije rusko oklopno oružje, poput tenkova T-90 i borbenih vozila pješaštva BTR-82 s automatskim topovima. Zapovjednik ukrajinske 92. brigade, koja je igrala glavnu ulogu na frontu kod Harkiva, snimljen je ovaj tjedan kako se vozi u T-90, koji prije rata nije bio u ukrajinskom arsenalu.

Zapadni saveznici nisu poslali u Ukrajinu tenkove zapadne proizvodnje. Ali Kijev je dobio oko 230 moderniziranih tenkova T-72 iz Poljske i još nekoliko desetaka iz Češke.

Američka i europska pomoć bila je usmjerena na isporuku Ukrajini standardnog preciznog NATO-ova topništva, poput američkih M777 i Paladina, njemačkih Panzerhaubitze 2000 i poljskih Krab haubica, kao i raketnih sustava HIMARS. Ovo oružje omogućilo je Kijevu da održi liniju nakon što mu je u svibnju počelo ponestajati artiljerijskih granata sovjetskog kalibra.

"Lako razumijemo oružje sovjetske proizvodnje"

Iskustvo Ukrajine u učenju kako upravljati različitim sustavima naoružanja u relativno kratkom vremenu olakšalo je prenamjenu nedavno nabavljenog ruskog oružja, rekao je pukovnik Serhij Čerevatij iz Ukrajinskog operativnog zapovjedništva Istok.

"Oružje je sovjetske proizvodnje koju je nama lako razumjeti. Ako su naši ljudi uspjeli naučiti koristiti Panzerhaubitze, Krabs i američke Paladine, nije uopće problem ovladati ruskim sustavima koji su slični našima", rekao je Čerevatij.

Dok ukrajinske postrojbe često zadržavaju manje zarobljeno oružje i streljivo, važniji predmeti poput tenkova i topništva obično se redistribuiraju kroz vojno logističko zapovjedništvo, naglašava Oleksij Danilov, čelnik Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu zemlje. "No, čak i tada obično ostaju na istom području, što je jedino pošteno", dodao je Danilov.

"Ovo nam daje osjećaj ponosa i podiže borbeni duh"

Spomenuta ukrajinska bojna, primjerice, poslala je drugim postrojbama zarobljene haubice i zadržala tenkove za koje je mogla pronaći posade. Zapovjednik bojne rekao je da su ovi tenkovi sada službeno dodijeljeni jedinici i da ih vojna logistika redovito opskrbljuje streljivom i gorivom, a servisiraju ih gostujuće posade iz ukrajinskih tvornica tenkova. Ukrajina je prije rata bila veliki proizvođač i izvoznik tenkova.

"Osvajanje trofeja daje nam osjećaj ponosa i podiže svačiji borbeni duh", rekao je zapovjednik, koji koristi rusku jurišnu pušku zarobljenu u nedavnoj bici u kojoj je bojna zauzela selo u Donjeckoj regiji.

 

Pročitajte više