Rusija o uhićenom američkom novinaru: Prerano je govoriti o razmjeni zatvorenika

Foto: Instagram

ZAMJENIK ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je danas da je prerano govoriti o mogućoj razmjeni zatvorenika koja bi uključivala pritvorenog američkog novinara Evana Gershkovicha, piše novinska agencija Interfax. Rjabkov je kazao da su se takve razmjene prije dogovarale za one koji su već osuđeni i da je potrebno pričekati i vidjeti kako će se razvijati situacija s Gershkovichom. 

Podsjetimo, ruska sigurnosna služba (FSB) priopćila je da je dopisnik američkog lista Wall Street Journala Evan Gershkovich pritvoren u gradu Ekaterinburgu pod sumnjom na špijunažu. FSB je u priopćenju naveo da je "zaustavio ilegalne aktivnosti američkog državljanina Gershkovicha Evana, rođenog 1991., dopisnika moskovske podružnice američkih novina Wall Street Journal, akreditiranog u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, osumnjičenog za špijuniranje za interese američke vlade".  

Gershkovich je dobio zadatak "od američke strane" da prikupi podatke o "aktivnostima jednog od poduzeća vojno-obrambenog kompleksa", stoji u priopćenju, ali se ne navode nikakvi dokazi. Novinar Wall Street Journala uhićen je u Rusiji zbog špijunaže, piše AFP. FSB je zatražio provedbu službenog uhićenja američkog novinara. 

Wall Street Journal: Duboko smo zabrinuti za njegovu sigurnost

Journal je objavio da je pritvaranje američkog državljanina Evana Gershkovicha temeljeno na lažnim optužbama. To će pogoršati ionako loše odnose Rusije i Sjedinjenih Država koje pružaju najveću vojnu pomoć Ukrajini i nametnule su sankcije Moskvi kako bi je pokušale uvjeriti da povuče svoje snage iz Ukrajine. No Kremlj ne pokazuje znakove da će to učiniti.

Wall Street Journal priopćio je da je "duboko zabrinut" za Gershkovichovu sigurnost i da "snažno poriče optužbe FSB-a i traži hitno oslobađanje pouzdanog i predanog novinara". Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da Gershkovichove aktivnosti u Ekaterinburgu "nisu povezane s novinarstvom" i da ovo nije prvi put da se strana novinarska uloga koristi kao paravan za druge aktivnosti.

Kremlj je objavio da shvaća da je Gershkovich uhvaćen "na djelu". Drugi novinari koji rade za američku publikaciju u Rusiji mogu ostati na radnom mjestu pod uvjetom da imaju odgovarajuće vjerodajnice i da obavljaju ono što se naziva "normalnom novinarskom aktivnošću", priopćeno je. Američko veleposlanstvo u Moskvi nije se odmah oglasilo o slučaju. 

Stroga cenzura

Američki diplomatski izvor rekao je da veleposlanstvo nije obaviješteno o incidentu i da je zatražio od ruskih vlasti informacije o slučaju. Rusija je postrožila zakone o cenzuri otkako je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače prošle godine u takozvanoj "specijalnoj vojnoj operaciji" i nametnula zatvorske kazne za "diskreditiranje" vojske.

Proširena je i definicija državne tajne, posebice u vojnoj sferi."Problem je u tome što nedavno ažurirano rusko zakonodavstvo i FSB-ovo tumačenje špijunaže danas dopuštaju zatvaranje svakoga tko je samo zainteresiran za vojne poslove", rekla je Tatjana Stanovaja, promatračica Kremlja i osnivačica tvrtke R.Politik za političku analizu. 

"Odnosno, (svi koji) pišu o ratu protiv Ukrajine, privatnim vojnim tvrtkama, stanju u vojsci, opremljenosti vojnika streljivom, vojnoj taktici i strategiji", rekla je. Strani novinari koji izvještavaju o Rusiji izrazili su podršku Gershkovichu na internetu i naveli da je on profesionalni izvjestitelj, a ne špijun.

Human Rights Watch pozvao je na njegovo oslobađanje. Ruski list Kommersant izvijestio je da će Gershkovich biti premješten u Moskvu u Lefortovo, istražni zatvor FSB-a. Gershkovich, koji pokriva Rusiju od 2017., radio je za list Moscow Times i novinsku agenciju France Presse prije nego što se pridružio moskovskom uredu Wall Street Journala u siječnju prošle godine.

Proteklih mjeseci pokrivao je rusku politiku i sukob u Ukrajini. Prema podacima aplikacije Telegram, Gershkovich je posljednji put bio online u srijedu u 13:28 po moskovskom vremenu. 

Pročitajte više