Rusi o bijegu sa Zmijskog otoka: Ovo nije povlačenje, htjeli smo izbjeći gubitke

Foto: Profimedia

RUSKO ministarstvo obrane je na svom službenom Telegram kanalu proslijedilo poruku s kanala pod nazivom "Rat protiv laži", koji je poznat po širenju proruske propagande, a u isto vrijeme "glumi" kanal za provjeru činjenica. 

Objava je vezana za rusko povlačenje sa Zmijskog otoka, strateški važnog ukrajinskog otoka u Crnom moru, te se u njoj ponavlja tvrdnja da su se ruske snage dobrovoljno povukle, odnosno da ih Ukrajinci nisu odande otjerali. 

U poruci koju je proslijedilo rusko ministarstvo obrane navodi se da su se ruske snage povukle jer je "objekt zaista od strateške važnosti, ali je u ovom trenutku ispunio svoju ulogu kontrole zračnog prostora".

"Bilo ga je teško zadržati u uvjetima otvorenog sukoba"

Dalje se navodi da "su zbog konstantnih napada oružanih snaga Ukrajine Rusi morali trošiti značajne resurse na zadržavanje kontrole nad otokom".

"Radi se o otoku vulkanskog tipa, na kojem praktički nema vegetacije ili bilo kakvog prirodnog zaklona, te ga je teško zadržati u uvjetima otvorenog sukoba. U isto vrijeme, ruske snage na njemu su uspješno izdržale više ukrajinskih napada", stoji u objavi.

"Odluka o povlačenju sa Zmijskog otoka je donesena kako bi se izbjegli gubici", stoji u objavi.

Telegram kanal čiju objavu je prenijelo rusko ministarstvo prati oko 700.000 ljudi. Poruka završava riječima: "Ukrajinska strana ovo pokušava pretvoriti u pobjedu, uz pomoć međunarodnih medija."

 

Pročitajte više