Rusija objavila snimku iz bolnice: "Ovo su borci iz Azovstala"

RUSKO ministarstvo obrane objavilo je snimke za koje tvrdi da prikazuju dio ranjenih ukrajinskih vojnika koji su u posljednja dva dana evakuirani iz kompleksa čeličane Azovstal u Mariupolju.

Video prikazuje vidno izmučene muškarce koji leže na krevetima na bolničkom odjelu, umotani u deke. Mnogi od njih gledaju ravno ispred sebe.

BBC je preveo izjave i piše da je nekoliko muškaraca snimateljima reklo da se o njima brinu liječnici koji su im dali lijekove i promijenili zavoje. Jedan od njih kaže da je stav Rusa normalan i da nije izložen fizičkom ili psihičkom zlostavljanju.

Nije jasno što očekuje zarobljenike

Rusija je ranije objavila da se od ponedjeljka predalo ukupno 959 ukrajinskih boraca, uključujući 80 ranjenika, iz bunkera i tunela ispod čeličane Azovstal u Mariupolju. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su se u posljednja 24 sata predala 694 ukrajinska borca, među kojima pripadnici pukovnije Azov, uključujući 29 ranjenika.

 

Prema istom izvoru, 51 ranjenik smješten je u bolnici u Novoazovsku, naselju koje kontroliraju Rusi i njihovi separatistički saveznici. Ministarstvo nije ništa reklo o tome kakva će biti sudbina zarobljenika, a neki ruski zastupnici inzistiraju na tome da se zatvorenike ne smije razmjenjivati za ruske zarobljenike.

Pročitajte više

 

Pročitajte više