Rusija: Odgođeni pregovori SAD-a i Rusije o nuklearnom razoružanju

Foto: EPA

ODGOĐENI su pregovori Rusije i SAD-a o nuklearnom razoružanju koji su se trebali održati ovaj tjedan, objavili su danas rusko ministarstvo vanjskih poslova i američko veleposlanstvo.

Dužnosnici dviju zemalja trebali su se sastati u egipatskoj prijestolnici Kairu od 29. studenog do 6. prosinca kako bi razgovarali o obnovi inspekcija prema ugovoru Novi START o nuklearnom razoružanju, koji je bio obustavljen u ožujku 2020. godine zbog pandemije covida-19. 

Nije naveden razlog

"Prethodno planirana sjednica Bilateralnog savjetodavnog povjerenstva prema ugovoru Novi START SAD-a i Rusije u Kairu (29. studenog - 6. prosinca) neće se održati na te datume", priopćilo je ministarstvo. "Događaj je odgođen za kasniji datum", dodaje se.

Rusko ministarstvo nije navelo razlog, no dnevni list Kommersant citirao je američko veleposlanstvo da je tako odlučila Rusija. 

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov umanjio je očekivanja o pomaku u pregovorima, iako su razgovori bili znak da obje strane barem žele održati dijalog unatoč tome što su odnosi na najnižoj razini od Hladnog rata.

Pročitajte više

 

Pročitajte više