Rusija pretražila dom novinarke koja je u programu uživo prosvjedovala protiv rata

Screenshot: Twitter

RUSKE vlasti pretresle su dom bivše novinarke državne televizije koja je dala otkaz nakon što je u eteru prosvjedovala protiv rata u Ukrajini.

Također su protiv nje pokrenule kazneni postupak zbog optužbi za širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama, rekao je njezin odvjetnik, a prenosi The Guardian.

"Protiv Marine Ovsjanikove pokrenut je postupak prema zakonu koji je donesen nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače, a koji kažnjava izjave protiv vojske", rekao je odvjetnik Dmitrij Zakvatov. Ako bude osuđena, prijeti joj do 15 godina zatvora.

Odvjetnik je na Telegramu naveo kako očekuje da će nakon pretresa vlasti privesti Ovsjanikovu na ispitivanje.

Već joj dva puta suđeno

Ovsjanikova je privukla međunarodnu pozornost u ožujku nakon što je upala u studio ruske državne televizije gdje je tada radila te osudila rat u Ukrajini tijekom vijesti uživo. Zbog toga je kažnjena kaznom od 30.000 rubalja zbog kršenja zakona o prosvjedima.

U srpnju joj se sudilo zbog naknadnih objava na društvenim mrežama u kojima je napisala da će se odgovorni za ruske akcije u Ukrajini naći na optuženičkoj klupi pred međunarodnim sudom.

Na sudu je Ovsjanikova ponovila svoj protest i rekla da neće povući svoje riječi. Kazala je da joj nije jasno zašto je tu i za što joj se sudi.

"Rusija je agresor, početak ovog rata je najveći zločin naše vlade"

"Ono što se ovdje događa je apsurdno. Rat je užas, krv i sramota. Vaše optužbe su kao da me optužujete za širenje majmunskih boginja... Svrha suđenja je zastrašivanje svih ljudi koji se protive ratu u Ukrajini. Rusija je agresor, početak ovog rata je najveći zločin naše vlade", rekla je tada novinarka.

Odvjetnik Ovsjanikove je u srpnju rekao da ona ima pravo govoriti prema članku 29 ruskog ustava, koji štiti pravo na slobodu izražavanja. No sudac je odbacio argumente odvjetnika i kaznio bivšu novinarku s 50.000 rubalja.

Pročitajte više