Rusija poslala upozorenje SAD-u

Foto: EPA

RUSIJA pokušava natjerati Sjedinjene Države da shvate kako sve veća uključenost Washingtona u rat u Ukrajini nosi sve veće rizike, rekao je u utorak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, objavile su ruske novinske agencije, a prenosi Reuters.

Moskva se opetovano žalila da zapadna vojna potpora Ukrajini odugovlači sukob, dok postoji i rizik od izravnog sukoba Rusije i Zapada.

"Šaljemo signale Amerikancima da je njihova linija eskalacije i sve dubljeg uplitanja u ovaj sukob prepuna strašnih posljedica. Rizici rastu", kazao je Rjabkov, prenosi ruska agencija Interfax.

Kijev i Zapad poručuju da je Rusija odgovorna za svaku dodatnu eskalaciju nakon što je ničim izazvana izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače, okupirala dodatne dijelove ukrajinskog teritorija i prijetila da će upotrijebiti nuklearno oružje.

Rjabkov je rekao da nema dijaloga između Washingtona i Moskve, ali da se "periodično izmjenjuju signali".

On ne zna za kontakte putem "vruće linije" između ruske i američke vojske uspostavljene na početku ruske invazije na Ukrajinu.

Američki dužnosnik rekao je Reutersu ranije u utorak da je posebna linija komunikacije ruske i američke vojske korištena jednom od početka rata.

"Ne vodimo nikakav dijalog sa Sjedinjenim Državama o temi Ukrajine jer su naši stavovi radikalno različiti", rekao je Rjabkov.

Pročitajte više